Интервю

Симбиозата между дизайнер и клиент е предпоставка за най-добрите проекти

 

Да аранжираш дома си или работното място, така че да се чувстваш комфортно и в същото време да бъде индивидуално, звучи лесно, но невинаги е точно така. За тази цел е необходим усет и творчески подход, а не на последно място и точният поглед и съвет от страна на човек, професионалист в областта. Точно с това се занимава инж. Ралица Паунова – Брънджин. От шест години тя реализира своите идеи в областта на интериорния дизайн, а от 2012 година има собствена фирма и работи самостоятелно. В момента проектира жилищни и обществени пространства. Тя е финалист в конкурса на Ideal Standart “Баня на годината” 2012г.
  Самата тя определя себе си като човек, който обича и цени семейството и приятелите си, обича работата си и я върши с удоволствие, отговорна, целеустремена и артистична личност. В професионален план, за да се получат добри резултати, според нея е необходимо да има симбиоза между дизайнер и клиент и това е най-точната предпоставка за добрите проекти. Споделя, че понякога само един акцент е в състояние да преобрази на вид скучното пространство. Но каквото и да прави в сферата на интериорния дизайн за нея водещи са усещането за стил, удобство и комфорт.

 Занимаваш се с интериорен дизайн. Откъде дойде интересът ти към това занимание, как го превърна в професия?

  Не си спомням интересът към интериорния дизайн да е дошъл от някъде. Мисля, че това е било заложено в мен – да обръщам внимание на заобикалящото ме пространство, да се опитвам да го подобря, да му придам характер. Още в детските си години съм рисувала с пастели по стените вкъщи. Винаги съм знаела, че искам да се занимавам с това, така че, когато настъпи моментът да избера професия – дори не се замислих.

 От колко време си в тази сфера?

  Занимавам се професионално с интериорен дизайн от шест години, но като включим и времето за обучение в университета стават повече. Първоначално работих за няколко големи фирми, където натрупах необходимия опит за работа в тази сфера. През 2012г. създадох „Рал Дизайн“ ЕООД и вече работя самостоятелно.

 Като човек на изкуството вероятно виждаш света по различен начин. Как пренасяш това в своята професия?

  Всеки човек вижда света по свой начин. Моят свят е едновременно динамичен и хармоничен. Изпълнен е с емоции и цветове. Това, което искам да взема от него за себе си и да предам на хората е интересното, различното, запомнящото се.

 Откъде черпиш вдъхновение?

  Вдъхновение черпя от всичко красиво наоколо. Важно е човек да разбира посланията, които му изпращат на пръв поглед незначителните неща. Вдъхновение може да бъде красиво цвете, мелодия, усмивка. Но най-важното за мен е емоцията, която изразява клиентът. Мотивиращо е да работиш с някой, които усеща работата ти и се вълнува от постигнатите резултати.

 Кое е най-смелото ти решение в областта на дизайна?

  Офис работно място, оформено в кухненски шкафове /поради липса на достатъчно постранство, разбира се/.

 Занимаваш се с проектиране на жилищни и обществени интериорни пространства. Как може човек с малко средства да разнообрази мястото, в което живее или работи?

   Достатъчна е една стена в нов акцентиращ цвят. Нови фотографии или картини или просто декоративни рамки, окачени на тази стена. Няколко възглавници с нова дамаска, пръснати в помещението или подвързани с цветна хартия книги и готово! Бързо, лесно и с много малко средства.

 Финалист си в конкурса на Ideal Standard „Баня на годината” 2012. Как се почувства след това признание? Каква беше конкуренцията?

  В тазгодишното издание на конкурса, по данни на организаторите, са участвали над 60 проекта. Творческо жури номинира пет от тях в категория „Моята баня – това съм аз“. Бях много щастлива, когато видях и двата проекта, с които участвах между номинираните. Няма как да не бъда щастлива, когато трудът ми е оценен, особено на такова ниво. Сигурна съм, че конкуренцията е била много голяма, тъй като конкурсът е престижен и в него вземат участие архитекти и дизайнери от цялата страна.

 С какви проекти се занимаваш в момента? Разкажи малко повече за последния. И в този ред на мисли как виждаш бъдещето си в професионалната сфера?

  Последният проект, който приключих бе новооткритият в София ресторант “Talents” на кулинарната академия HRC в България. Предизвикателството там беше, че се комбинират функциите на учебна база и изискано място за гостите на този ресторант. Мисля, че се получи много приятно. В момента работя върху цялостния интериор на голяма извънградска къща. Освен функционално разпределение и стилово решение, се обръща внимание и на най-дребните детайли, които ще превърнат това място в уникално и изпълнено с уют пространсто, където всяка мебел и всяка вещ имат собствена история, където обитателите на този дом ще се наслаждават на всеки миг, прекаран в него. А относно бъдещето ми – надявам се да се развивам все повече в тази професионална сфера, за да оставя след себе си много на брой красиви интериори.

 Попадала ли си в работата си на хора, които не знаят какво искат? Труден клиент ли е българинът?

  Да – попадала съм на клиенти, които не са много наясно с желанията си, относно интериорния проект. Но това е моята работа – да им помогна да изчистят вижданията си и да разработя най-добрия вариант за тях, вземайки предвид техните навици и предпочитания. Важно е обаче, клиентът да се вслушва в думите на интериорния дизайнер и да взема под внимание неговите решения. Създадената симбиоза е предпоставка за най-добрите проекти.
  Не бих казала, че българинът е труден клиент – всичко зависи от самия човек. Има хора, които по-лесно се доверяват и възприемат нови идеи и такива, на които е нужно време за убеждение.
  На голяма част от българите, обаче, все още не им е ясно каква точно е ролята на интериорния дизайнер и нямат представа кога настъпва моментът, в който да  потърсят такъв тип услуга. Важно е да се знае, че интериорният дизайнер е човекът, който е желателно да присъства на всеки един етап от реализирането на даден обект. Първо се изготвя проектът и след неговото одобрение се започват всички необходими промени /изправяне на стени, ВиК и ел. инсталации, залагане на подови настилки, нива и т.н/. По този начин се гарантира, че помещението е проектирано на базата на функционалността, а не спрямо готови вече елементи, което налага съобразяване с тях. Другият фактор, с който доста хора не са наясно е срокът, необходим за изготвянето на такъв вид проект. Трябва да се знае, че интериорното проектиране е най-вече творчески процес, който отнема време и клиентът трябва да го предостави, за да може дизайнерът да си свърши добре работата. Кратките срокове са в ощърб за клиента, защото проектът ще бъде изготвен, но дали ще бъде най-добрият?! Креативността се нуждае от време.
  Положителното е, че все повече хора в България са наясно какво означава професията „интериорен дизайнер“ и се обръщат към професионалисти, за което и вие – медиите имате голям принос.

 Скъпо удоволствие ли е да потърсиш специалист в областта на дизайна да преобрази целия дом или само част от него? Как определяш цените?

  Цените при интериорния дизайн варират в много голям диапазон. Цената зависи от сложността на проекта, площта, срока за изпълнение и изискванията на клиента. Цената се определя след първоначален оглед на обекта и определяне участието на дизайнера в реализирането на този обект. Важно е да се знае обаче, че заплащането на тази услуга, в много случаи предпазва от допуснати грешки. Скъпо удоволствие е влагането на средства в недобре обмислено интериорно пространство. Заплащането за професионална намеса е винаги оправдано.

  Какво е модерно този сезон в областта на вътрешния дизайн? Каква е твоята лична препоръка?

  Според мен в интериорния дизайн няма нещо конкретно, на което може да кажем „модерно“. Важното е да бъде добре подбрано и успешно съчетано. Така винаги ще изглежда стилно. В момента палитрата е толкова пъстра, стиловете разнообразни. Мога да кажа, че са доста актуални интериори с препратка към миналото. Изчистени, семпли визии, комбинирани с много естествени материали – дърво, камък, лен, памук. Актуално е сивото в цялата му гама. За почитателите на свежите интериори, този сезон е истински празник – наблюдава се присъствие на всякакви цветове и смелото им комбиниране. Трябва да се обърне и достатъчно внимание на осветлението – естествено или изкуствено, то винаги създава атмосфера. И най – вече,  Вашият интериор трябва да отговаря на Вашата същност! Създайте го така, че да радва Вас самите и да бъде Вашето място за щастливи мигове и мечти! Това е и моята лична препоръка.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close