Предприемачи

Сигурност и охрана от “ITS СОТ”

  В напрегнатото си ежедневие се чувстваме все по–несигурни – за себе си, за своите близки, за имуществото си. Излизайки, за работа или извън града за уикенда, ние не знаем какво ще ни се случи. Дали фирменият офис няма да бъде обран, а жилището и вилата разбити. Добро решение в такъв случай са системите за видеонаблюдение и охранителната техника, които в последно време се радват на голяма популярност. Това важи с пълна сила и за района на Самоков. Едуард Крикорян заедно с неговия брат – близнак Габриел са едни от новаторите в тази област. Съвместната фирма, която ръководят е вече 12 години на пазара. Официалното начало на ITS СОТ е поставено през 2000 година, провокирано от появилата се ниша в този бранш. „Преди това се занимавах с алармени системи на коли и  радиотаксита” – разказа ни Еди. Дейността на дружеството е свързана с внедряване на системи за видеонаблюдение, СОТ и физическа охрана. „Техниката, с която работим е канадска, на „Paradox” и като цяло е много надеждна. Доверили сме се на една от водещите световни фирми, лидер в производството на алармени системи. Първоначално работехме с българска техника, но с течение на времето започна да ни създава проблеми. Канадските продукти са 2 – 3 пъти по – скъпи, но хората ги предпочитат и ние ги предпочитаме”. Училища, банки и златарски магазини са сред обектите, обслужвани от ITS СОТ.
Повишава ли културата по отношение на сигурността?    
  Като цяло културата на хората по отношение на сигурността се повишава, независимо от кризата. Хората се отнасят все по–отговорно и си пазят имуществото. Няма и как да е по друг начин. Не е оправдано всеки месец да дават по 14 лева за кабелна телевизия, а да не могат да отделят 20 лв. за СОТ. Ако даден клиент реши да се възползва от услугите на ITS СОТ, техници отиват на място и монтират съоръженията. „Залагаме изключително много на качествените кадри. Имаме служители, които вече 14-15 години са при нас” – обяснява Едуард. По думите му около празниците е бил доста натоварен период на регистрирани кражби и посегателства. Известно е, че по това време на годината хората предприемат масови пътувания, а престъпниците на свой ред извличат максимална полза от това. „Може да се каже, че са една крачка пред нас. Голямо предизвикателство, с което опитваме да се справим са специализираните кражби. Без да разберем, бяха обрали магазин, за който отговаряме. Работим в тясно сътрудничество с Полицията, които много пъти са ни помагали. Изключително сме доволни от новия началник Георги Тодоров. Надявам се добрата ни съвместна дейност да продължи и в бъдеще”– коментира охранителният специалист.
  Не липсват и фалшивите сигнали. Виновници за значителна част от тях са мишките, населяващи складови помещения на вили и други необитаеми постройки. Като минат близо до сензора на датчика, той се задейства.
Охранителните фирми получават чести упреци, че не се отзовават достатъчно бързо на подадените сигнали. Така ли е в действителност?
  „Имаме обекти, до които времето за реакция, упоменато в договора, е 20 минути ” – пояснява Едуард Крикорян. Най–отдалечените места, които ITS СОТ обслужва са „Авала” и „Ярема”. Фирмата има възможности за видеонаблюдение в цялата страна. „ Кой където иска може да го закачим, стига да има надежден интернет ”. Охранителната дейност се оказва доста печеливш  бизнес преди да започне кризата. Към момента нещата са се променили. Кокошката със златни яйца вече не съществува. Принос за това имат както влошената финансово–икономическа обстановка, така и конкуренцията на другите два СОТ–а  в Самоков. Лошото е, че разходите под формата на горива, заплати се вдигат, а таксите си остава същите. Расте броят на просрочените плащания за повече от 3 месеца. Ежедневието се е превърнало в борба за оцеляване.
  ITS СОТ е първата лицензирана фирма от Софийска област, която има разрешително за противопожарна безопасност. Като вид съпътстваща дейност дружеството предлага експлоатация на противопожарни уреди с включени поддръжка и обслужване на пожароизвестителни системи. Въпреки незавидното положение, в което се намира сферата на сигурността и охраната, Едуард и Габриел Крикорян не губят своя оптимизъм. Продължават да се борят и отстояват позициите си като не спират да кроят планове за бъдещето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close