Интервю

Сигурност и комфорт при пътуване с горивата на „Диана експрес ойл”

 Когато стане въпрос за горива и цени, повечето хора избягват темата. Една от причините е ширещият се монопол в тази област, несигурността във финансов аспект и по отношение на доставките, както и доминацията на определени фирми. Йордан Галев е от смелчаците, дръзнали да разбият тази представа с бензиностанцията, която изгражда. От какво е провокирано това решение? В началото въобще не е било лесно и все пак…обектът е факт. Нещо повече – „Диана експрес ойл” е една от добре работещите бензиностанции. За да тръгнеш от нулата и да създадеш работещ обект, освен начален капитал, се изискват и много други умения. Какви точно? Ето и подробностите:
 Г-н Галев, да продаваш горива, когато цените им се променят буквално всяка минута е доста непопулярно бизнес-решение. Как се решихте на такава стъпка?
  Работех като шофьор в „Балкантурист”. Управлявах товарен автомобил бензиновоз. След като напуснах се ориентирах към частния бизнес. С малък автомобил ГАЗ 53 разкарвах горива. Това беше през 1993-1994 г. Оттогава работя в тази сфера – търговията с горива. В началото беше само на едро.
  През 2004 г. взех под наем бившето семепроизводно стопанство.Тогава там се помещаваше една изоставена бензиностанция. Възстанових мястото, изчистих колоните. Започнах да продавам и на дребно. В началото бях под наем. На по-късен етап обектът беше обявен за приватизация. Закупих го и през 2010 г. направих новата бензиностанция -„Диана експрес ойл”. В Самоков имаше вече изградени няколко бензиностанции – при Родопа, на изхода за София и т.н., но това не ме притесни по никакъв начин.  
 Съпоставката между държавна работа и в частния бизнес в чия полза е?
  Ситуацията в частния бизнес е коренно различна от работата през тоталитарно време, когато всичко беше държавно. Условията, при които се развива  частният бизнес в момента, са доста трудни. В която и посока да тръгнете, ще видите колко изоставени обекти има. Ние сме една от малкото работещи бензиностанции.
 Каква е причината те да престанат да съществуват?
  На пазара имаше много некачествени горива. След появата на големите бензиностанции клиентите се изтеглиха към тях. Никой не се доверява на бензиностанции, които вижда за пръв път. „Лукойл”, „Петрол”, „Shell”, „OMV” са сред утвърдените имена на пазара. Нашите клиенти са основно от града. Рядко има преминаващи автомобили. От огромно значение за потребителите е как изглежда бензиностанцията. Цените не са чак от такова решаващо значение. Откакто се занимавам с тази дейност, работя с „Лукойл”. Горивата доставяме с наши цистерни. В последно време контролът се завиши изключително много. Проверяват ни всевъзможни държавни структури – Институт по метрология, Националната агенция за приходите, Митници, Инспекция по труда и др.
 Лесно ли изпълнихте изискването за свързан с НАП касов апарат?
  На нас като фирма това изискване не ни се отрази по никакъв начин. Още преди да влезе в сила, разполагахме с оборудване, осъществяващо дистанционна връзка с НАП. Имахме късмет, че сме наскоро изградена бензиностанция и бяхме наясно с предстоящото му въвеждане.
 Избрали сте да работите с „Лукойл”. Това, че такава голяма компания стои зад вас, помага ли ви? 
  Те са монополисти. Абсолютно всяка бензиностанция си определя цените по тези на ”Лукойл”. Даже и когато се участва в търгове се дават ценови оферти на тази база. Никой не може да повлияе на цените. Работата с компания от подобен ранг ни гарантира сигурност. „Лукойл” има бази в цялата страна и винаги са заредени. При някои от останалите фирми, горивата никога не са еднакви.
 По какъв начин успяхте да се наложите на пазара за това сравнително кратко време?
  Хората в Самоков ми имат доверие. Никога не съм продавал некачествени горива. И най-вече, защото съм местен. Ако трябва да съм честен, никога не съм мислил, че ще се занимавам с това нещо. Просто така се стекоха обстоятелствата. Една бензиностанция се управлява много трудно. За да има качество и контрол, е необходимо постоянно присъствие. Опитвам се да обръщам внимание на всеки един клиент. При нас зареждат голяма част от фирмите. Получават отстъпка и има възможност да плащат в края на месеца. С радост мога да заявя, че няма текучество на персонала, което е показател за условията на работа и отношението към служителите на фирмата. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close