Седмицата

Ще се строи нов храм в двора на Болницата

 

„Здрав дух в здраво тяло” е един от житейските изводи на древните философи, но важи с пълна сила и в наши дни. Може би заради това преди около пет години възниква идеята да бъде съграден православен храм в двора на „МБАЛ-Самоков”.

 Предложението на Медицинския съвет и д-р К.Ковачка – управител на лечебното заведение е сведено и до знанието на общинските съветници, които вземат решение за стартиране на процедурата. Предприетите действия се проточват във времето, но към днешна дата има известно раздвижване. Уреден е статутът на земята и е създадено църковно настоятелство. Предстои да бъде изработен проект за изграждането на православния храм. Нещата са в доста напреднал етап, което налага и по-широка разгласа сред обществеността.

 По предварителни изчисления строителството на обекта ще струва между 32 и 45 хиляди лева. В тази сума не са включени допълнителните дейности, които може да бъдат осъществени в последствие. Църковното настоятелство на новоизграждащия се храм „Свети Великомъченик Пантелеймон” при „МБАЛ-Самоков” се обръща с горещ призив към жителите на Самоковска община за подпомагане строителството на Божия дом, който ще бъде истински духовен център за възпитание в милосърдие и добродетел, символ на модерната история в града ни, запазила в себе си многовековния печат на православна вяра, висок български дух и неподправена човещина. „Искаме да съберем предварително необходимите средства, за да сме сигурни, че обектът ще бъде завършен” – коментира д-р К.Ковачка. Един от първите дарители е бившият кмет на Община Самоков Ангел Николов.  Храмът ще носи името на Св.Пантелеймон. Частица от неговите мощи се съхраняват в Девическия манастир. „Обектът ще бъде разположен на площ от 88 кв.м.” – информира арх. Райна Куманова. При самото визуално оформление са спазени всички изисквания на канона. При набирането на средствата ще се разчита и на хора извън общината, които са емоционално свързани с града ни. Ако и вие искате да станете част от благородното дело, банковата сметка е:

„Юробанк И Еф Джи България” АД

IBAN BG 84 BPBI 7939 5077748901

Вярваме, че и днес, въпреки трудността на времето, в което живеем, вярата и добротата ни водят напред и предварително благодарим за всеки благороден жест на добра воля.

И нека Бог благослови начинанието ни, защото е свято!

„Юробанк И Еф Джи България АД

Храм „Св.вмчк Пантелеймон”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close