Култура

Ще разваля момента на изненадата, ако сега кажа какво уникално ще видите на Цари мали град ”

Г-н Хаджиангелов, как ще оцените работата на хълна  “Св. Спас”през летния сезон?


Работата през летния сезон беше усилна. Не е лесно един обект от археологически да се превърне в арена на мащабна и по-цялостна консервация и реставрация.  Генералната идея на проекта е да ОЖИВИМ ИСТОРИЯТА, но със съвременни средства. От една страна имаме даденост- археологически паметник с над 1700 г. история, от другата- амбицията да ревитализираме тази крепост и доколкото е възможно да съхраним стила и визията на античната архитектура. В началото и за мен бе странно, дори притеснително да гледам багери и фадроми, които  да „вършеят” из обекта.  Досега бяхме  копали само на ръка с шпакла и четка, но с напредването на работата се убедих, че когато знаем какво и как да направим,  нещата се получават.
Разбира се, това се дължи на екипната работа. Зад проекта стоят имената на водещи специалисти в областта на консервацията и реставрацията на археологически обекти у нас и в чужбина като арх. Юлий Фърков, доц. Трайче Нацев от Македония, технологът инж. Георги Пенчев и най- вече целият екип от автори на самия технически проект под ръководството на арх. Чавдар Георгиев от „ГБС-Инженеринг”. Друга гаранция за успешната работа е опитът и възможностите на фирмата изпълнител- ГБС в партньорството си с Община Самоков.
Сблъскахте ли се с някакви трудности по време на реставрацията и консервацията на крепостта “Цали мали град”?
Няма мащабен проект без трудности, особено където има строителство. Проблеми се явяват на всякакви нива- материали, доставки, човешки фактор. Хубавото е, че се справяме. Да не забравяме, че от 12 одобрени от МРРБ проекта, ние стартирахме първи и често се налага да прокарваме „пъртина” в решаването на сложни казуси от административен или организационен характер.
 По Ваше мнение ще успеете ли да спазите срока за финализирането на проекта?
    Относно сроковете за изпълнение- нямам притеснения.  За съжаление, самото стартиране на проекта се позабави във времето, заради сложни административни процедури, а работата е под открито небе. Факторът хубаво време е от съществено значение за консервационните и строителните дейности, с което трябва да се съобразяваме. От друга страна, това пък действа и мотивиращо. От особена важност е да се спазва т.нар. линеен график, който определя последователността и реда в изпълнението на проекта и неговите срокове. Смятам, че засега вървим много добре.
Кое ще бъде най-интересното и уникалното, което посетителите ще могат да видят тук?
Ако сега отговоря на въпроса за най-интересното и уникалното, което ще се види тук, ще разваля момента на изненада. В приказките най-интересното е винаги в края.  Ние искаме да претворим историята в приказка. Все пак, за уважаемите читатели на вестника ще кажа, че подобен античен обект, проучен в такъв мащаб и реставриран по подобен начин у нас все още няма. Освен археологическата експозиция на находките от крепостта, посетителите ще се окажат действащи участници  и свидетели на драматични събития в отдалечена епоха. Различни атракции ще съпътстват гостите от самото начало до края.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close