Местен бизнес

Ще придобие ли Рила статут на геопарк?

Много хора са на мнение, че да откриеш нещо ново и на неочаквано близко и оживено място в днешно време е почти невъзможно. Една от причините е появата на интернет. Въпреки това, голяма част от природните забележителности остават слабо познати за по-широк кръг от хора.

На 13-ти март се проведе информационна среща във връзка с идеята територията на Рила да придобие статут на геопарк. Най-общо казано това е проект за дългосрочно икономическо развитие чрез устойчиви практики – промоция на територията(геология, култура, туризъм), задълбочени научни изследвания, достъпност до уникални обекти за всички, развитие на нови туристически дейности, възможности за откриване на културата и наследство на територията.

 Геопарковете имат редица предимства. Андре Герас – президент на Парк де Буш (Франция) подчерта пред присъстващите общински съветници и представители на администрацията, че за да бъде успешен един геопарк, трябва да има активно участие от страна на местните общности. Номинацията за включване на определена територия в Европейската мрежа от геопаркове трябва да дойде от местните власти и общности с ангажимент да разработят и приложат план за управление, който да отговаря на нуждите на местното население, като едновременно с това защитава тяхната територия.

Най-важното е, че по никакъв начин не ограничават статута от гледна точка бъдещата визия на териториите. Също така не предполага нови законови мерки за развитие или опазване на природната среда, нито допълнително облагане с данъци. Друг факт, който трябва да се отбележи е, че включването на определена територия в схемата на геопарковете не води до нови ограничения за собствениците, предприемачите или хората, които практикуват дейности на открито.

Предстои голяма обиколка в района на 7-те рилски езера, Благоевград, Рилския манастир, по време на която ще бъдат набелязани по-интересните забележителности и възможностите Рила да придобие статут на геопарк. Близо половината – 52 от общо 92 геопарка са в Европа. Китай също е много напред в развитието на подобен тип паркове и туризъм. Парк със статут на геопарк влиза в международната мрежа. Това води до задълбочаване на знанията за региона, респективно промотиране на определена уникална територия. Валентин Каназирев от фирма „Маркан” коментира, че инициативата е с много по-широк характер и надхвърля границите на дестинация „Рила”. „Общото между двете са високите стандарти и стремежът нещата, които се случват да са на световно и европейско ниво”. И за бизнеса, и за обикновените хора ще бъде добре ако поставените високи цели бъдат изпълнени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close