Интервю

Сериозни санкции по веригата за незаконно добита дървесина на пазара

  „Васкос” ЕООД е от големите самоковски фирми, специализирани в добива и преработката на дървесина. Една от основните дейности е производството на дървени опаковки – палета, каси, тарги, скари, греди, дъски и други. Фирмата разполага с три производствени цеха, автомобилен парк с високо проходима специализирана техника за добив и транспортиране на дървесината, компютъризирана немска сушилня за топлинна обработка на материала. Предприятието е разположено върху площ от 10200 кв.м. Какво се изисква за създаването на един успешен бизнес? Управителят Васил Стоянов разкрива някои от най-важните моменти.

  Г-н Стоянов, как от строителна фирма се превърнахте в едно от големите самоковски предприятия за добив и преработка на дървесина?

  Фирмата е създадена на 28-ми август 1992 г. В началото се ориентирахме към строителната дейност, но тъй като нямаше откъде да закупим качествен дървен материал, направихме цех. Произвеждахме необходимото за строителството и успоредно с това започнахме производство на палети. Това продължи до 2000-та година, след което преустановихме строителството и се насочихме изцяло в производството на палети. Постепенно закупихме необходимата техника, за да затворим производствения цикъл. Сега сами си добиваме дървесината, преработваме я, произвеждаме палети и от отпадъчната суровина правим дървесен чипс. Триците също ги оползотворяваме. Може да се каже, че работим безотпадъчно.

Много ваши колеги имат проблем с подбора на персонал и намирането на качествени кадри. При вас как стоят нещата?

  Около 38 човека работят в момента във фирмата, през лятото стават към 60. Може да се каже, че имаме известни проблеми с кадрите. Голяма част от производствения процес е автоматизирана. Машините, които ползваме изискват квалифициран персонал. Имаме техника за работа в гората, която се управлява с компютри. Постоянно пращаме наши служители на курсове за повишаване на квалификацията. Лошото е, че когато вече са обучени и придобият малко самочувствие, хората започват да поставят условия. Имаме работници и от райони извън Самоков. Главният ни механик е от Пещера, наели сме трактористи и кранисти от Велинград и им плащаме пътните разходи.

 Напоследък имаше доста проблеми с незаконния добив на дървесина. Как ще коментирате?

  На 1-и март в Изпълнителната агенция по горите имаше семинар, на който присъстваха тогавашният министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, представители на горските фирми в България, шефът на Изпълнителната агенция по горите и представители на Европейския съюз. Акцентът по време на обсъжданията бяха новите правила относно незаконно добитата дървесина на пазара. Разпоредбите, които влязоха в сила на 3-ти март предвиждат в бъдеще да се предприемат сериозни мерки по веригата оператор – търговец – производител с оглед предотвратяване на евентуални злоупотреби. Предвидени са доста сериозни санкции за нарушителите.
  На тази среща беше решено да се възстановят контролно-пропусквателните пунктове. Дори вече текат преговори. Аз мисля, че по този начин ще се ограничи контрабандата и добива на незаконна дървесина. По новия закон всички собственици на гори са длъжни сами да охраняват съответната територия, независимо дали е частна, държавна или църковна. Тези контролни пунктове са в полза на самите институции – Общинско лесничейство, Държавното горско стопанство, Регионалната дирекция на горите и Полицията.

 Основните упреци за вандалските прояви в гората са към Общинското лесничейство. Основателно ли е това според вас?

  Проблемът е, че има много фирми и малко служители в лесничейството, които не могат да охраняват цялата територия, заета с общински гори.

 Коректни ли са условията, които се поставят като изисквания при участие в търговете?

  Преди няколко дни имаше търгове в Държавното горско стопанство. Общо взето всеки сам преценява колко може да даде над началната цена. На последния търг, в който участвах бях принуден да наддам 57-58 хиляди лева над началната цена, само и само да спечеля.

Ежедневието на предприемачите в България е изпълнено с трудни моменти и предизвикателства. При вас имало ли е куриозни ситуации?

  Не е лесно. Ние сме там, където се закъсва. По 2-3 дни съм прекарвал в гората, за да следя нещата изкъсо. Контролът е най-важното нещо за успешното управление на една фирма. Миналата година имаше злополука с мой работник и добросъвестни колеги бяха алармирали на тел.112, че дете на 12 години е било прегазено от трактор. Не беше така. Ставаше въпрос за момче на 32 години от Велинград, което се възстановява и го чакам в края на март да продължи да работи. На мен това, с което се занимавам ми харесва изключително много и ми доставя голямо удоволствие. Както казват, избери си работата и после цял живот няма да работиш.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close