Проект "Чужденецът"

Семейство Блейк от Самоков

Новите самоковци
Семейство Блейк от Самоков

Да избереш България за своя дестинация и след това тя да стане твой дом. Това може би звучи абстрактно от гледна точна на нас, живеещите тук. Свикнали сме нашият поглед да е обърнат навън, да търсим непознати хоризонти извън пределите на родината ни. По презумция всичко външно е примамливо и почти винаги е с положителен знак. Когато прекрачим границата, дори само физически, веднага ставаме космополити. Вливаме се в чуждата култура, научаваме езици, за да направим живота си, където се намираме, по-лек. Свикнали сме да се оплакваме от лошите условия на живот тук, а излезем ли отвъд страдаме по красотите на страната ни и се превръщаме в повечето случаи в непоправими националисти и защитници на всичко мило и родно. Поради тази противоречивост на характерите ни – с тенденция тя да стане един ден наша национална черта – трудно можем да разберем факта, че някой друг предпочита България и в частност Самоков като по-добро място за живеене.

Семейство Блейк от Самоков

За семейството на Грей и Каръл Блейк подобен избор е познат. Попадат на нашите географски ширини случайно, но съвсем целенасочено избират своя дом тук, в България, в Самоков.

Семейният им живот, който определено е за завиждане – 45 години брак, е протекъл на 50 км от Манчестър, Англия. Купуват си имот тук през 2004 година, след като са обиколили Италия, Франция, Испания. Намерили са скъпи жилища на територията на тези страни и са останали с неприятното впечатление, че всички определят англичаните като богати хора. А това според тях е преувеличено твърдение.

Един ден сърфирайки из интернет пространството Каръл се спира на България, като място, на което могат да потърсят своя бъдещ нов дом. Грей е чувал за България и я свързва с исторически факти и най-вече с Варшавския мирен договор. Бил е 25 години военен и неговата житейска философия го е довела до извода, че там където човек се чувства щастлив може спокойно да се установи за постоянно.

Така започва странстването им из България и съответно тяхното запознаване с нея. Посетили са в търсене на подходящата къща различни кътчета от страната ни – Бургас, Варна, Плевен, Габрово, Пампорово и след обиколката на 22 града, намират своя нов дом в непосредствена близост до Самоков, в местността “Мечката”. Както подчерта Грей в нашия разговор “Това е мястото, което търсехме”.

Дългият път Англия – България

Споделят, че животът в Англия също се е променил и за самите англичани не е лесно. Плащат много и високи данъци и такси. За да се пенсионираш там и да взимаш добра пенсия трябва да си работил 44 години. Ако не си, през това време, е необходимо да си плащаш всички здравни осигуровки и ангажименти към държавата, за да вземеш минимална пенсия. Каръл е била здравен работник там и е отгледала син и дъщеря. В момента свръзката с родината са децата им, които са останали да живеят там. Каръл не може без да вижда децата си и затова на всеки три месеца пътува. Грей пътува по-рядко. Шегуваме се, че те двамата вече са българи. Синът им би искал един ден да дойде и да живее тук, но дъщеря им не е на това мнение. Тя има дечица, за които обучението би било истинско предизвикателство и доста трудна задача предвид интензитета на обучението тук. Силно са се впечатлили при установяването си тук от бездомните кучета. Веднага са прибрали две за домашни любимци. Питат ни защо нещо не се прави по въпроса. Защо няма приюти? Във Варна и Велико Търново са видели кучета с чипове, които били кастрирани. На тези въпроси няма как да дадем смислен отговор…

Прави им впечатление, че животът в България също се е променил за годините, в които живеят тук. Някои неща са поскъпнали значително, но пък чувстват промяна и развитие. Когато са се установили в близост до Самоков не е имало големи супермаркети, така характерни за страната, от която идват. Прави им впечатление, че в града ни се поддържа чистотата на улиците и градинките.

Побългаряване…

Живеейки тук са се сприятелили с доста българи и ни определят като приятни и общителни хора. Завързали са контакти с всички съседни вили около тях. Правят няколко опита да научат български, но за момента говорят само на английски. Интересното е, че не чувстват това като проблем, защото когато са се опитвали да говорят на български, всички общували с тях на английски език. Съседите наоколо са им показали как да си гледат различни зеленчуци в градината, това за тях е интересно и непознато до тогава занимание. Не са скиори и зимата определено не им е любим сезон, особено последната такава. Предпочитат лятото и нашето Черноморие. Друга причина да не обичат студеното време е, че около тях имотите са вили на софиянци, които през зимните месеци идват рядко и те се чувстват доста самотни в региона. Типично по български, освен гледането на зарзават, се отопляват на дърва, което е поредното изпитание за тях. При първото си цепене Грей е постъпил в самоковската болница с лека травма. Обичат нашата природа. Споделят, че повече се събират с българи, отколкото с чужденците в района. Определят нощния живот в града като доста различен от този в родното им място. Липсват им китайски ресторант и така популярните там “пъбове” (нещо като нашите барове). Смятат, че излизането тук на заведение непременно за нас е свързано с хранене.  Именно приятелите им българи са им помогнали да свикнат и опитат доста от нещата, характерни за нашата кухня. Макар в началото с малко скептицизъм сега казват, че обичат пържените картофи, шопската салата и мелнишкото вино. Пробвали са и нашата люта ракия, която според тях има способността да изтрива спомените.

Грей и Каръл водят спокоен начин на живот тук, чувстват се добре. Прави им впечатление, че имаме много празници в календара. Дразни ги бумащината около воденето на документация и не могат да си представят защо регистрирането на колата им, например, им е отнело няколко месеца. Трудно могат да обяснят на приятелите си защо са се установили точно в тази точка на света. Сами казват, че докато не дойдеш и не видиш – няма как да знаеш.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close