Култура

Селски туризъм. Име се създава с години работа

Все повече прави впечатление призивът, напътстващ да се обръщаме назад към природата и към корените си. Наистина сме се отдалечили от близостта си с природата и нейната енергия и красота, затваряйки се в своите “стъклени домове”. А природата в нашия край е дар, който малко от нас оценяват и използват пълноценно. Когато става дума за туризъм погледът ни моментално се насочва към големи курорти с луксозни хотели и високи цени. Тази измамна лъскавина идва от мощната реклама на съответните обекти и курорти. И последвалото след това разочарование от разминаването на очаквано и реално.

Но за хората, които наистина разбират туризма като пълноценен отдих сред природен уют и които излизайки на терасата не са в непосредствена близост с терасата на друга сграда, препоръчвам селския туризъм.

Пример за това как могат реално да се случват нещата, е “Kъща Джамбазки”, намираща се в село Говедарци. Преди 13 – 14 години, едно предприемчиво семейство решава да мобилизира силите на всеки член от семейството и да превърне дома си в къща за гости. Намиращи се в един регион, благоприятен със своята пъстра природна картина и в непосредствена близост до Самоков и полите на Рила, развиват малък семеен бизнес. В началото на стартирането на бизнеса им са били втората такава къща в селото. С времето са натрупали ценен опит и знаят в каква насока да работят. Шегуват се, че откакто са започнали все нещо пристрояват и разнообразяват. От 7 години имат и изграден външен басейн в двора с беседка и кладенец.Успели са да използват пълноценно всяко късче земя, за да се погрижат максимално за комфорта на своите гости. Всичко, излязло изпод ръцете им е по- ценно и по-сладко.

Намираме ги в едно спокойно и ненатоварено време от годината. Ето какво разказва един от собствениците Георги Джамбазки: “В момента е по-мъртъв период. По-силно работим през лятото до септември и после по Коледа и Нова година. Ние си живеем тук, полека – лека тръгнаха нещата. Преди 3 – 4 години имаше силни периоди, но отливът сега си го обяснявам с липсата на платежоспособност на хората. Имаме си вече редовни гости, с годините сме придобили име. Менюто ни е от традиционни гозби, има възможност при желание от страна на гостите за фолклорна програма. През лятото работим с чужденци – белгийци, холандци. Това, което привлича туристите при нас безспорно е природата. Нашето не е само семеен бизнес, а занаят”.

В разговорът се намесва и домакинята Бойка, която казва: “Ние сме си най-доволни от българските туристи”. АГеорги Джамбазки я прекъсва отбелязвайки, че всеки е критичен към своето, но когато отиде на друго място вижда само хубавото, без да знае и да е запознат с проблемите там.

Семейният бизнес, ориентиран в селския туризъм, безспорно е предизвикателство, особено по отношение на потока от туристи. Необходимо е не само създаване на име, но и на навик за посещение.

 “Близкият контакт с хората, води до прилив на туристи. Рекламата за нас е от уста на уста и чрез туристически оператори. Селският туризъм се намира в застой от едно известно време. Повечето туристи са с добри впечатления и се връщат пак при нас. Членове сме на “Panparks“, които работят с Национален парк Рила и ние сме като подгрупа изпълнители на този сертификат, като основната идея е грижата за чистотата и поддържането на дивата среда. Тяхна цел е изграждането на устойчив туризъм. Радвам се, че искате да популяризирате селския туризъм. Име се създава с години работа. При нас е като клубно място за хора, които си ни знаят. Не държим на масовост”, обяснява Георги Джамбазки.

От изключително важно значение за развитието и популяризирането на селския туризъм, който за нас е още млад по отношение на своето разбиране за него в пълната му същност, е обратната връзка с туристите.

 “Повечето туристи след отдих попълват анкетни карти с впечатления от мястото, което са посетили и туристическите оператори си правят съответните изводи за обектите. По този начин се получава обратната връзка. Като всяко нещо и тук има своите минуси, защото заемайки се с такъв вид дейност личното ти време е ограбено. Защото, когато нещо си е лично твое изисква всеотдайност. Ние сме си построили всичко сами. Това прави бизнеса по – ценен”, казва Георги Джамбазки.

Смята се, че конкуренцията е необходима за сверяване на часовника, като своеобразно мерило за успех.

Според Георги Джамбазки: “Конкуренцията я има, не е точно конкуренция, защото всеки е в различен сегмент. Хубаво е, че се появяват нови колеги, по този начин се получава една общност, която подпомага благополучието на селата”.

Но не конкуренцията е плашеща, други проблеми стоят пред бизнеса, като този за туристическия данък. След временната му отмяна, доста хора си върнаха регистрациите, после данъка пак беше поставен. Това спъва желанието за дейност. В такива случай съществуват два варианта – или да спреш да работиш или да минеш в сивата икономика.

Надяваме се да дойдат по-добри дни за развитието на нашия туризъм, не само защото имаме всички налични природни дадености, а защото това е й най-добрата реклама за нашата страна.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close