Седмицата

Съветниците подкрепиха участието на Самоков в „Дестинация Рила”

На 28-ми март се проведе редовното месечно заседание на ОбС-Самоков. Обичайно за това време на годината, докладните на Постоянните комисии изобилстваха от молби на граждани, желаещи да закупят или наемат общински земи. В голяма част от случаите става въпрос за обработваеми земеделски площи, които се използват за получаване на субсидии.

По време на сесията, общинарите декларираха подкрепата си за включването на Самоков в мега проекта „Дестинация Рила”. Информирахме ви, че екип от френски специалисти има намерение да проектира туристическо селище, което ще бъде разположено между Сапарева баня и най-голямото самоковско село – Говедарци. Вече бяха инициирани няколко срещи, на които ръководствата на двете общини се  запознаха с предвижданията на проекта.

„Дестинация Рила” планира да налее огромни инвестиции в района, в порядъка на около 600 милиона евро. Проект от подобен мащаб е уникален за нашата страна като крайната цел е да се предлагат качествени услуги на достъпни цени за около 250 хиляди туристи. Все още обаче има доста неизяснени моменти около бъдещата туристическа локализация.

Съветниците, в лицето наСтефан Карапанчев, поискаха да дойдат експерти, които да дадат повече разяснения. В отговор зам.-кметът Радослав Стойчев заяви, че реализацията на инициативата е на съвсем начален етап и някои от нещата се уточняват в движение. Засега се знае, че курортното селище ще разполага с 83 писти и 27 лифта. Планирано е изграждане на голф игрища и редица други туристически атракции, в които могат да се развиват над 80 вида дейности. За главен изпълнител на строителството се спряга фирма „Маркан”.

След като получи официална подкрепа от управите на двете съседни общини, „Дестинация Рила” ще бъде презентирана и пред ръководствата на министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на Регионалното развитие и Земеделието и храните.   

Много надежди се възлагат на мащабните туристически проекти за съживяване на местната икономика. Дали те ще се оправдаят не е ясно. В момента се работи активно по друга мащабна инициатива – „Реставрация, консервация, социализация и експониране на късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк Цари мали град”. Реализацията й в съчетание с природните дадености ще повиши туристическия потенциал на с. Белчин. Крайната цел е община Самоков да се превърне в целогодишна дестинация за отдих и приятно прекарване на свободното време.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close