Забележителности

Самоков все по-близо до домакинството на Европейско по крос кънтри

Община Самоков и Българска федерация лека атлетика (БФЛА) получиха карт бланш от Европейската лека атлетика да представят своята кандидатура за домакинство на Европейското първенство по крос кънтри през 2014 година.
  Това стана ясно през тази седмица след посещение на вицепрезидента на Европейската лека атлетика – Карл Билни, технически делегат – Масимо Малиани, човек от офиса на федерацията Питър Страфорд. Тримата заедно с представители на Българска федерация лека атлетика и Община Самоков са направили проверка на трасето и останалите формалности около допускането на кандидатурата ни до разглеждане. Всичко е преминало добре и отговорът им е положителен.
  Така кандидатурата на България ще бъде представена в Берлин, където между 2 и 4 май ще бъде взето решението кой ще бъде домакин на Европейското първенство по крос кънтри през 2014 година.
 По неофициална информация Великобритания и Испания също ще се борят за спечелването на домакинство.
  Европейската федерация по лека атлетика организира около 20 състезания годишно, 4 от които са най-големи – Европейско първенство, Европейско в зала, Европейско по крос кънтри и Европейско отборно първенство. Българска федерация лека атлетика и Община Самоков кандидатстват за едно от 4-те най-големи първенства на Европа. Тази кандидатура е част от дългосрочния план до 2024 година на БФЛА за домакинство на едно или две големи първенства всяка година. През изминалата 2012 това беше Световното първенство по полумаратон в Каварна – едно от най-мащабните спортни събития в България, наблюдавано от около 50 млн. зрители по  цял свят.
  Тази година страната ни ще бъде домакин на две първенства от Европейския календар – Европейска купа на 10 000 метра 8 юни в Правец и Европейско първенство по планинско бягане 6 юли в Боровец.
   „На подобни състезания участват около 550-600 състезатели, които идват с екипи. Така хората стават поне двойно повече и ни трябва голяма леглова база, затова ще използваме големите хотели в града, но по-голямата част от хората ще бъдат насочени в Боровец, тъй като там има такава. В Самоков има хотели, но повечето са малки и по този начин разпръсването е голямо, затова ще използваме хотелите в Боровец.” – това ни отговори Антон Бонов от БФЛА, на въпрос къде ще бъдат настанени хората, които се очаква да пристигнат за подобен форум.
  Домакинството на състезание от такъв висок ранг би дало положително отражение върху бизнеса и имиджа в Община Самоков, затова пожелаваме на организаторите успех в Берлин и се надяваме в началото на май да ви съобщим добрата новина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close