Местен бизнес

Самоков-Туризмът-Боровец – златния триъгълник на оцеляването

Васил Велин владее три езика –немски,руски и английски. По образование е икономист. Няма допирни точки с туризма, но целия му трудов опит е минал в тази сфера.Разговаряме с него за перспективите пред Самоков към днешна дата. 

Г-н Велин,има ли бъдеще Самоков като туристически град?

-По принцип всяко едно място има бъдеще, свързано с  туризма. Доколко плановете в тази  насока ще се осъществят зависи от много странични фактори. Известно е, че на територията на общината се намира зимният курорт Боровец, който е разположен в непосредствена близост до София и е изходна точка за най-високия връх на Балканския полуостров. Всичко това е предпоставка да се постигне висока икономическа активност. За съжаление с настъпването на демокрацията управляващият елит не обърна внимание на всичко това. Общината можеше да изиграе положителна роля с обектите, които притежава –хотела на Боровец и този до Зала „Арена”. В момента те стоят неизползваеми. За това допринесоха кризата, стагнацията на пазара за имоти и липсата на капитали. Според мен е необходимо Общината и ОбС-Самоков  да погледнат малко по-гъвкаво.Може би трябваше да се тръгне по примера на Албена , която се приватизира като Работническо мениджърско дружество(РМД). Задължително е да се обособи едно звено, което да се занимава изцяло с туризъм. Още повече, че имаме и специализирано училище.

-Най-общо може ли да кажете каква е ситуацията към днешна дата?

-Една част от младите предпочитат да работят в чужбина заради по-доброто заплащане и условията на работа. За най-голямо съжаление Съветът по туризъм, който съществува не развива кой знае каква дейност. Така вместо туризмът да е златната кокошка,той е изтикан някъде настрани.

-Мнението ви за така наречените къщички?

 – Първоначалната идея беше много добра,но типично по български я омаскарихме. Аз лично не приемам тази цигания, особено през зимата. Най-малкото атмосферните условия не благоприятстват разположението на временни обекти-сергии. Необходим е сериозен контрол от страна на Общината. Известно е, че апетитите към триъгълника са доста големи. В Боровец се разпореждат други хора, а не местни, което утежнява нещата. Водещата роля трябва да е на Общината. Старият център е тотално запуснат. Един от символите на Боровец като фонтана не се поддържа, а това не изисква кой знае какви средства.

-Видимо Боровец изостава от Банско?

-Така е, защото там Общината и „Юлен” работят заедно. Най-голямата грешка в Боровец е, че в Боровец се допуснаха много фирми. Личното ми виждане е,че ”Бороспорт” и хотелите трябва да са под обща шапка,например холдинг. Боровец е неделима част от Самоков,но като цяло Общината не разполага с добри специалисти. Най-малкото липсва туристически информационен център. Според мен бившият Бизнесцентър не е най-подходящото място по причина, че е трудно достъпно. В центъра няма места за паркиране. Според мен около булеварда или мостовете е доста удачно като вариант.

-Българските или чуждите туристи трябва да са приоритет?

-Според мен трябва да постигаме равенство между български и чужди туристи. И едните са със своите предимства и другите. Българинът, който почива обича да харчи. Чуждите фирми пък  използват предимно туроператорски фирми и по този начин почти нищо не харчат тука.Трябва да се стремим към развитието на конгресен и спортен туризъм като се възползваме от възможностите на Спортната зала.

-Възможно ли е това при наличието на „Арена”-Армеец?

-Възможно е, тъй като това е по-скоро представителна зала,а не такава за тренировки. Първоначалната идея е хотелът, залата и игрището да се превърнат в цял спортен комплекс. Общината не позволява създаденото предприятие „Спортни имоти и прояви” да се развие самостоятелно. Апетитите към триъгълника са доста големи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close