Предприемачи

Самоков с възможност за целогодишно привличане на туристи. Гледната точка на бизнеса

„Hunters”e името на собственото ски-училище, с което разполага „Balkan PMS”. В него работят  20 учители. В наличност са и 3 ски-гардероба, допринасящи за комфорта и спокойствието на туристите. „Имаме редовни клиенти, които вече за 5-та, 6-та година се връщат при нас”. Идеята е да не се залага върху единствено на активния туристически период, а да се акцентира на целогодишната посещаемост на Самоков, Боровец и района. По този начин се осигурява възможност да бъде уплътнена и заетостта на служителите.

Стремежът на „Balkan PMS” е към развитие на екологичен туризъм. Известно е, че хотелите предлагат пакетни услуги и работят с туроператорски фирми. „ Ние сме ориентирани към самостоятелно резервирана почивка. В Банско също имаме офис, ваканционни къщи, които ги предлагаме с възможност за джип сафари. Целта ни е да предложим на клиентите продукт, по-различен от масовата почивка на Боровец”. Голяма атракция през лятото са организираните велотурове, посещения на райони с минерална вода като Белчин и Сапарева баня. Следващата стъпка е по посока развитието на културно-историческия туризъм.

Много хора жадуват Боровец да си върне славата от миналото. Възможно ли е това и при какви обстоятелства?

По-думите на Стефан Докузов най-важното условие е наличието на по-дългосрочна програма за управление и ясна политика във връзка с развитието на курорта. Посочва като пример Банско, където Общината работи в тясно сътрудничество с концесионера-фирма „Юлен”. Все още много хора възприемат Боровец като сезонен тип курорт и ще е много трудно тази представа да бъде променена. Без съмнение има още какво да се желае по отношение на инфраструктурата. Голям тласък в развитието на курорта биха дали качествените млади кадри, които в момента са принудени да търсят реализация в София или в чужбина. Към днешна дата няма тенденция и предпоставки те да се върнат обратно.

Нововъведенията в областта на туризма никнат буквално всяка минута. Участието в различни туристически борси и форуми, които се организират е своеобразно сверяване на часовниците. Абсолютен хит по родните курорти през тази зима са руските туристи. В това можахме да се убедим лично при посещението ни в курорта. Отвсякъде се чуваше руска реч. Впечатленията на хотелиерите са, че са много непостоянни в предпочитанията си и доста взискателни. Не обичат да чакат на опашки. Важно е всеки да намери своето място под слънцето. Радващо е, че хора от съседни страни преоткриват България и в частност Боровец като привлекателна ски-дестинация. Крайно време е към тази група да се присъединят и самите българи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close