Култура

Самоков през очите на Мария Райчева

Художничката Мария Райчева подреди  изложба живопис в галерия „Масларски” в Самоков. На 11 май в   галерията се събра цветът на самоковската интелигенция. Сред  гостите открояваха Васил Чакъров, Мария Ицова,  Албена Ихтиманска, Ирена Коцева, Владимир Георгиеви още много други.

Само четири от платната на Мария Райчева не са със „самоковска” тематика, каза при откриването професор Ивайло Мирчев, който определи стила на Мария като сетивен и откровен. Картините й въвеждат в един личен и много интимен свят. Преживяното в него е  ярко, плътно и интересно, пречупено през една експресивна и честна оптика. Това само по себе си е важно, защото няма ясни естетически критерии в голяма част от съвременното изкуство, добави проф. Мирчев.

На въпроса защо точно  Самоков- Мария Райчева призна, че се чувства духовно свързана с града. По време на следването си, заедно със състудентите си, са идвали няколко пъти тук  и са усетили изключителната атмосфера на града, която пази в сърцевината си патриархата и добродетелността.

Мария Райчевае от най-младото поколение живописци в българското изкуство. Тя е  родена през 1977 година в град София.  
Завършила е Националната художествена академия през  2002 година, възпитаничка е на акад.Светлин Русев.  Доктор  е по изкуствознание и член на Съюза на българските художници.

Паралелно с изложбата си в Самоков, тя представя и “Импресия – Париж” в галерия “Астри” в София, която продължава до 15 май.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close