Проект "Чужденецът"

”Самоков е на страхотно място, Господ му е дал всичко, от което може да се прави съвременен туризъм”

Г-н Рагин, Вие от дълго време се занимавате с туризъм. Какви са вашите впечатления от изминалия сезон? Как ще коментирате съчетанието от висок туристически данък, ниско квалифициран персонал и лошо отношение към туристите като цяло?
Съгласен съм с това, което изброихте. Само искам да кажа, че за първите девет месеца има отчетен ръст от 22% на пристигнали туристи през летищата. Това са чужденци, дошли в страната на почивка. Статистиката не може да обхване тези, които имат тук собствени апартаменти, но и те идват със собствената си валута, посещават нашите ресторанти, магазини, купуват сувенири. Това показва, че положението не е толкова лошо.

България има една от най-добрите материални бази.

Обслужването също не е толкова трагично, ако беше така тази година, нямаше да има ръст от 30% на руски туристи, идващи в България, например. Те са към 5000. И е отбелязан 7% ръст на приходите. И всичко това се случва в условията на криза. Аз искам да попитам в такъв случай как оцеляват другите отрасли?
Вярно ли е твърдението, че разчитаме повече на чуждите туристи и пренебрегваме българските?
Според мен това не е така. За 2012 година, специално, нашата Асоциация беше определила българина като клиент номер едно. Кризата попречи на голяма част от българите да пътуват навън и те останаха тук. Моите колеги са най-доволни от българите и руснаците като клиенти – консумация, плащане, манталитет. Като пример мога да посоча Велинград и Сандански, които са посещавани предимно от нашите сънародници. Ако някога българите са били пренебрегвани като туристи, то това е било по времето на комунизма, сега нещата много са се променили, левът е станал конвертируем и стабилен.

Българинът е добър консуматор, стига да се държиш с него лоялно.

Определихте изминалия летен сезон като успешен. Какви са очакванията ви за предстоящия зимен? Какво мислите за курорта Боровец?
Безспорно летният сезон беше успешен, както вече споменах отбелязахме ръст от 22%. Очаквам и зимният да е такъв, защото нашите зимни курорти са определени за добра зимна туристическа дестинация, имаме най-добри условия за развитие на зимен туризъм в целите Балкани. Имаме машини за изкуствен сняг, над 500 като бройка. Те са заредени с вода и при падане на температурите са в готовност за направата на изкуствен сняг.

А Боровец си е марка. Той е най-старият зимен курорт и определено има своето значение.

Намира се на стратегическо място, в близост до София, Рилски манастир, Язовира, Белчин баня, Сапарева баня. Вие вероятно знаете, че аз съм от Ярлово, самоковско. Моите земляци, ако бъдат по-активни, могат да правят много добър бизнес.
Не мислите ли, че Боровец малко изостана в своето развитие от другите курорти?
Той нямаше да изостане, ако не беше тази криза и ако беше стартирал проектът „Супер Боровец”. Даже смятам, че щеше да е много напред. Но аз вярвам, че може да се намерят инвеститори и след като отшуми кризата да се развие добре. Големият резерв, който аз виждам в моя роден самоковски регион е в съживяване на пасищата, т.нар автентично животновъдство по примера на швейцарците.

Моето предложение е да се направи една кръгла маса в Самоков, на която да се обсъдят най-важните точки за развитието на района.

Може на тази кръгла маса аз да изложа моето становище – да правим чевермета от собствено производство на рилски агнета, които да са на преференциални цени. Това да стане запазена марка на района. И когато някой турист дойде, той да бъде запознат с това.  Както Швейцария рекламира кравата, ние агнето, например. Да се наблегне на нашенско производство от пасищни животни, които пасат билки, както е например в някои региони в Сърбия (Златни бор). Там всичко е местно производство, не внасят месо отвън. При нас също може да е така. Необходима е много реклама и добър ПР.
Има ли бъдеще развитието на селския туризъм, съотнесено към самоковския район?
Моите земляци трябва да отидат да видят какво правят хората от Троян, Тетевен, Рибарица, Чепеларе. Там има много по-малки възможности за развитие на подобен туризъм, а добре се справят. А села като Говедарци, например, не се възползват напълно от възможностите си. Може самоковци да „гарнират” Боровец със семейни хотелчета. Това се отнася и за село Радуил и там може да се развият семейни хотели също. Има какво да се работи по въпроса.

Самоков и Боровец са толкова добре географски разположени, че трябва да се възползват от това максимално.

Какво мислите за село Белчин и неговото развитие напоследък, изграждайки Цари Мали град например?
Знам, че от село Белчин е Симеон Пешов, аз съм разговарял с него. Той е доста мащабен строител и има високи цели и амбиции, свързани с развитието на селото. От там е и настоящият кмет на София – Йорданка Фандъкова.
 
Имате такова лоби и такива изявени личности, които, ако се съберат заедно на едно място, могат да помогнат много за развитието на района.

Самоков е на страхотно място, Господ му е дал всичко, от което може да се прави съвременен туризъм. Необходимо е да се направи една кръгла маса, на която бих участвал с удоволствие и бих изложил всички мои възгледи. По този начин могат да се разгледат множеството перспективи – културен туризъм, селски туризъм, спа туризъм в Сапарева баня, маршрутен туризъм. На една подобна среща, каквито се провеждат в Кюстендил, Банско, Казанлък например, аз мога да съдействам като поканя гости от Балканската асоциация – сърби и македонци и да направим един позитивен ПР на моите съграждани.
Как влияе, влезлият в сила от 1-ви юни, Закон за тютюнопушенето върху бизнеса?
Още когато текоха дебатите, аз казах, че този закон ще удари най-малките кафенета и ресторантчета, провинцията. В морските курорти, 4-5 звездните хотели още преди 2-3 години си наложиха сами разни забрани. Сега също хотелите в София си сложиха табелки за забрана на тютюнопушенето. Сега се борим с парламента да се направи един швейцарски или германски модел – зала за пушачи и непушачи. Да се вземе пример от по-развитите от нас, те не взимат някакви радикални мерки. Смятам, че трябва да продължи борбата срещу тютюнопушенето с икономически лостове, пропаганда и агитация. Компромисен вариант са залите за пушачи/ непушачи. И малките заведения да се самоопределят и да не си пречат едни на други.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close