Седмицата

Самоков – част от картата на протестите

  В неделя – 24.02.13 г – се проведе третият организиран протест на територията на град Самоков, с който градът стана част от общонационалните протести, разтресли страната ни през последния месец. Високите цени на тока се оказаха капката, която преля чашата на общественото недоволство. Това провокира гражданите на страната  да се организират по места и да кажат своето гласно “не” на случващото се. На протеста в неделя се събраха около 250 човека. Може би студеното време беше една от причините доста хора да останат по домовете си и да упражнят пасивно своя протест.  Или просто чакат нещо да се промени, но двигателят на действието да е извън тях.
  На площада в 13:00 часа се вееха трибагреници, забелязваше се присъствието на много млади хора, готови да бъдат част от промяната. На сцената бяха изчетени исканията към президента Росен Плевнелиев, систематизирани в седем основни точки. Чавдар Здравков, един от инициаторите на протестите, обобщи, че той предпочита да не бъде наричан организатор и двигател на протеста на местно ниво, а координатор. Той подчерта, че цената на тока, всъщност не е висока спрямо други европейски страни. Нейната стойност е значително завишена заради преноси, зелена енергия и т.н. Потребителите масово са недоволни не от реално изхарчения ток и неговата цена, а от начисленията под реалната сума. Здравков не пропусна да вмъкне, че докато текат протестите срещу монопола на енергийните дружества, цената на горивата също скача. Освен това той неколкократно наблегна, че протестът е чисто социален, без никакъв политически намек. Такава е заявката на протестите в цялата страна.
 След това се даде трибуна на гражданите, за да може всеки, който има какво да каже даго сподели със събралото се множество. Чуха се мнения за депото, за местното управление, за социалния статус на българите, за безработицата – все болезнени теми. Една от първите, която взе микрофона беше Надежда Дикова, която стегнато и ясно засегна проблемите на българската майка – за неправомерното разпределение на детските надбавки, за ниските доходи и трудния начин на живот като цяло в страната. Тя сподели, че за да оцелява нейното семейство, мъжът и всяко лято ходи на гурбет в чужбина, а тя работи сезонно. Изказването й предизвика аплодисментите на хората, заради обобщения поглед над ситуацията в страната ни и начинът на живот на голям процент от българите. Георги Кощров прие щафетата и добави, че курортът Боровец отдавна не храни самоковци, което според него е недопустимо. Думата взе и младата Зори, като представител на младото поколение и каза, че не иска да живее в такава България, иска да има право на избор и един добър живот. Тя заяви още, че има намерение да остане тук, не желае да емигрира и затова е част от протеста.
 След изказванията протестът се премести към ЧЕЗ, символично да изкаже своето недоволство пред вратите му, макар че в почивен ден няма кой да откликне.
Протестите в страната продължават, като на места освен оставката на правителството се чуваха и мнения за сваляне на местно управление (Варна, например). Тук, в Самоков, на нито един от  протестите до този момент нямаше представители от местния парламент, нито изявени бизнесмени или познати лица от обществения елит.
Следващият протест е насрочен за 3 март от 11:00 часа на площада.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close