Култура

Самоков – арена на театралното изкуството

В най- златния си период- октомври, есента ще изненада града с Първия национален фестивал за любителските театри „Театър без граници”, посветен на 150- годишнината от първото читалищно представление в Самоков. Фестивалът се организира от Читалище- паметник „Отец Паисий”, негов съорганизатор е Община Самоков, основни спонсори на фестивала са „Си Комерсиал” ЕООД и Самел 90 АД, а медиен партньор на събитието ще бъде вестник „Самоков 365”, на чиито страници може редовно да намирате актуална информация за участниците и за постановките в рамките на  театралната седмица.
„Театър без граници” ще се проведе от 24 до 28 октомври в чест на първото театрално представление, поставено   в Читалището  от далечната 1862 година, 150- годишния му  юбилей и Деня на народните будители, който се чества на  1 ноември.

Като всеки такъв формат, фестивалът ще има конкурсен характер. Основната цел, която е поставена пред него е утвърждаването на културните традиции на Самоков, като център на един от първите любителски театри, запознаване на обществеността с българската и европейска драматургия, както и повишаване на зрителския интерес от страна на самоковци и гостите на града.

За театралите това ще бъде катализатор на творчество и генериране на нови идеи. До 30- ти август , поканените състави трябва да  се запознаят с регламента и да заявят участието си. За оформяне на селекцията важна роля играя предложената пиеса и анотация към нея, характеристиката на състава и документалния видео запис на пиесата.  Покани за участие до момента са изпратени до 30 любителски театрални трупи.

Основно правило в регламента за участие е, че няма да се допускат за участие професионални актьори. Участниците ще представят един спектакъл, който няма да бъде ограничаван времево. По време на конкурсната програма организаторите предвиждат съпътстващи програми, в които театралите могат да вземат участие.

Наградният фонд се състои от девет приза.

Голямата награда за цялостно творчество носи името на Отец Паисий,специалната награда на Община Самоков за младежки спектакъл. Ще се присъдят награда  за най- добра мъжка роля на името на Иван Близнев, награда за най- добра женска роля на името на Адриана Атанасова- Дончева, награда за режисура на името на Михаил Болашъков. Наградата за сценография носи името на самоковеца Александър Миленков- първият театрален художник на Народния театър. Предвидени са награди за театрална хореография, награда на публиката и специална награда от името на основния спонсор „Си Комерсиал” ЕООД за младежка роля.

При определянето на лауреатите тежката дума ще има жури от професионалисти, начело с проф. Атанас Атанасов, преподавател в НАТФИЗ, актьор и режисьор, познат ни от мега- продукцията „Стъклен дом”и много други.  Неговата актьорска изява като ученик  започва в Самоков,  в  минало е участвал в постановки на наша сцена  с  читалищния театър.
 Настоятелството на Читалище- паметник „Отец Паисий” предвижда организирането на  още един фестивал, който ще бъде посветен на старата градска песен през ноември 2012г

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close