ОбществоРегионалниСамоков

С редица мероприятия от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ отбелязват патронния си празник

„Самоков 365“

С редица мероприятия ръководството и колективът на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ отбелязва 226 години от рождението на своя патрон.

Началото на честванията бе поставено с финалния кръг на състезанието „Най-добър четец“, където бяха припомнени детайли от живота и делото на митрополита. Събитието се проведе в училищната библиотека. Празникът продължи и в следващите дни с откриване на изложба с фотоси и реликви във фоайето на училището.

По традиция ръководството на училището, колективът и ученици поднасят венец пред паметната плоча на Авксентий Велешки, намираща се на сградата на учебното заведение. Историкът Димитър Балабанов изнесе кратка беседа за живота, приноса и наследството, което е завещал митрополит Велешки.

С шествие, водено от знаменосците и фанфарния оркестър към ОУ „Митр. Авксентий Велешки“, всички се отправиха към Младежкия дом, където се проведе патронният празник. Тържеството бе посветено на родолюбието и на запазването на паметта. Мотото, под което протече, бе „Това ни прави различни и успешни“.

„Отбелязваме 226 години от рождението на нашия патрон. Митрополит Авксентий Велешки“ е бележит българин, борец за национална и църковна независимост. Празнуваме във време, в което изпитваме и болка, и благодарност, след кончината на патриарх Неофит – българския патриарх, митрополитът на Софийска област. Това е човекът, който ни напътстваше и ни даваше основание да празнуваме, да имаме памет, да тачим всички тези личности, които са оставили живота си и следата си в името на това да бъдем българи“, каза пред присъстващите директорът г-жа Коцева. И продължи: „В училището ни има памет, има уважение, креативност. Има също мероприятия и дейности, които ни правят горди, правят ни екип и едно успешно училище“.

Учителят по КТ г-жа Елина Даганова, съвместно с главния учител Ирина Бонева, представиха презентация, която представляваше своеобразен отчет на дейностите, които се извършват в училище, с акцент върху дигитализацията и изкуствения интелект. Презентацията акцентираше върху няколко основни звена – добра материална база, училищен колектив и ученици. Училищният педагогически съветник Миглена Механджийска отбеляза колко е важно в училище да има добър климат, да се създават приятелства, да се проявява разбиране и уважение към различните и да има нулева търпимост към агресията.

Заместник – директорите г-жа Даниела Трохарова и г-жа Валентина Спасова наблегнаха съответно на СТЕМ центъра, който е много добре оборудван и на успехите на учениците от участието си в различни състезания и олимпиади.

В програмата с кратък рецитал, подготвен от г-жа Димитринка Василева, се включиха учениците от 1-4 клас. Както и фанфарният оркестър и ДВГ „Медени звънчета“, под ръководството на г-жа Даниела Георгиева. С фолклорен танц се представиха малките ученици от танцовата група към училището, подготвени от хореографа г-жа Ралица Струмина.

Финалът на честванията ще бъде поставен на 17 май в читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, с концерт на ДВГ „Медени звънчета“, които ще отбележат 30 – годишен юбилей.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close