ОбществоРегионалниСамоков

С документален филм в читалището на Бели Искър припомнят за бележития самоковец ген. Тодор Кантарджиев

“Самоков 365”

Кметство с. Бели Искър Ви кани на прожекция на филмите „Тутраканската епопея“ и „Епопеята при Добрич“  – четвърта и пета част от поредицата „Помни войната 1915-1918“. Прожекцията ще се състои на 29 април 2024 г. от 18:30 ч. в залата на читалище „Стойне Ангелов – 1932“ в с. Бели Искър, община Самоков.

Документалната филмова поредица на ВТК с автор Мария Цветкова цели да възвеличи подвига и саможертвата на нашите предци в годините на Първата световна война, да запознае съвременния българин с малко познати или напълно забравени битки и в крайна сметка да възстанови грубо потъпканата национална памет.

Прожекцията има за цел да напомни и за личността на бележития самоковец ген. Тодор Кантарджиев – герой от Първата световна война, за когото се разказва в петата част.

Филмите „Тутраканската епопея“ и „Епопеята при Добрич“ са с режисьор Мария Цветкова и сценарист Радослав Симеонов. Те насочват вниманието на зрителя към събитията, разиграли се на Добруджанския фронт през героичната и кървава есен на 1916 г. Идеята за възвръщането на коварно заграбената от румънците през 1913 г. Южна Добруджа постепенно се превръща в един национален блян. На 1 септември 1916 г. целокупният български народ посреща с огромно въодушевление вестта за обявяването на война на кралска Румъния и я възприема като историческо възмездие. Във филмите се разказва за чутовния героизъм и самопожертвователност  на храбрата Трета българска армия под командването на генерал Стефан Тошев, която ще запише златни страници от българската военна история.

Филмите пресъздават събитията, свързани с едни от най-внушителните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. Само за 33 часа, Тутраканската крепост, считана за непревземаема и наричана гордо от румънското командване „Вердюн на Балканите“ капитулира пред самоотвержения щурм на .българския войник. Това е вълнуващ киноразказ за героизма и трагизма, за паметта и историята, която трябва да помним.

Петият епизод от поредицата увлекателно разказва за Добричката епопея и славните победи на Българската армия под ръководството на легендарния български военачалник ген. Тодор Кантарджиев, който е роден в Самоков. Разказва и за бляскавите победи на българската кавалерия при Куртбунар, Карапелит и Кочмар, водена безупречно от своя легендарен предводител генерал Иван Колев. Зрителят ще стане съпричастен на неизразимата болка на добруджанци, причинена от чуждото господство, както и на техния безграничен възторг при срещата със  свободата, донесена от българската войска. Главни действащи лица в епичните боеве срещу десетократно превъзхождащите румънски, руски и сръбски части са Варненските войски на ген. Кантарджиев, както и двата полка от Шеста пехотна Бдинска дивизия.

Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close