Интервю

Румен Статков: “Българинът винаги е купувал картини и е имал отношение към изкуството”

Роден е в 1961 г. в гр. Бургас. Учи в Художствената гимназия в София от 1975 до 1980 г., а през 1990 завършва Художествената академия – София. Участва в повече от 30 общи изложби като ученик, студент и след дипломирането си. Самостоятелните му изложби в цялата страна и чужбина наброяват повече от 40.
Автор е на графичният цикъл “Послание към света” , който наброява 33 оригинални творби, сътворени в продължение на 7 години. Творбите са огледало на съвременната цивилизация с възхода и падението на човека и обществото.
Телевизионните зрители го познават от цикъла рисунки на живо върху стъкло по музика на Борис Христов и българска народна музика в изпълнение на състава “Филип Кутев”. Част от самостоятелните му изяви показват неговите политически шаржове или психологически портрети на политици, видни личности от България и света.
През 1994 г. подарява на Белия дом портрет на Бил Клинтън и неговия кабинет, за което получава лично благодарствено писмо от президента на САЩ.
Рисува графика, пастел, акварел, молив и маслени бои. От 1995 г. започва да работи съвместно с галерия “Арета”, която организира повече от десет негови самостоятелни изяви в курортните комплекси “Златни пясъци” и “Св.Св. Константин и Елена” по Черноморското крайбрежие, във Варна, Бургас и София. Това ползотворно сътрудничество го импулсира по-смело да определи и да изчисти вижданията си по най-важната тема в неговото творчество – одухотворения свят и човека, който непрекъснато търси своето място в тази хаотична хармония.
Следва период на изяви в чужбина – Турция, Португалия, а от 1998 г. всяка година гостува по няколко месеца с огромен успех във Франция. Продължават самостоятелните му изяви в България.
Негови творби са собственост на много българи, както и на частни колекции в Париж, Лондон, Вашингтон, Мадрид, Кувейт, Виена, Берлин и много посолства и чужди представителства в София.

 
 Г-н Статков, имаше ли отзвук изложбата, която подредихме преди Коледа в известен хотел тук в Боровец?
  Нормално, когато е хотел, интересът да е по -камерен, имаше предимно туристи. Но мога да кажа, че след като има откупени картини, определено е имало резон. Може би съм имал късмет, може би е било заради Коледа.  Хубаво е, когато в един хотел  има арт-кафе като идея и като реализация. Сменят се картини, става по-различно и интересно.
Правили ли сте нещо подобно и в други курорти в България?
Не, аз досега не съм правил изложби по такива места, защото за подобни изяви обикновено изваждам един цикъл картини, с който искам да кажа нещо. Сега покрай цялата тази работа, човек експериментира и има мънички неща, които да стигнат по-лесно и по-бързо до хората. Като е по-малък форматът, каквото и да си говорим, освен посланието, освен качеството на изпълнение, говорим и за   идеята, че това, което сме създали трябва да отиде някъде.
 Съвременните българи какво отношение имат към изкуството в сравнение с европейците, от които Вие определено имате впечатления?
  Отношението е по-скоро положително. Българинът винаги е купувал картини и е имал отношение към изкуството. Преди години,  тук се купуваха картини. В Европа,  също, но последният път там хората казваха, че джобовете им за зашити. Българските джобове също са зашити, защото в момента няма движение на пари и това е нормално, но  не зависи от нас.
Аз знам какво правя и получавам признание от хората. Изкуството има две форми и едната от тях е финансова.  Това, което ти успяваш да припечелиш, непременно  вкарваш в материали, за да извадиш нова серия, нормално е. Като във  всяка една професия и всеки един бизнес, макар че нашето понякога не е бизнес. Слава богу,  все още има хора, които могат да създават изкуство с  душа и сърце, защото светът се комерсиализира и  е тръгнал към катастрофа. Изход няма.
 Като говорим за комерсиализация, как ще коментирате това, че „Пайнер” ще усвоява европари и ще доказва конкурентноспособността си. Един от най-обсъжданите казуси в държавата стана този. Какво мислите Вие?
  На мен ми е много трудно да коментирам такова нещо, защото аз не се занимавам с такъв вид бизнес. Аз съм за, когато бизнесът печели, но съм против, когато един вид ниска култура получава финансиране, а истинските автори са в тъмното и никой не им обръща внимание. И тези дни това ми дава повод да се замисля дали в цялата история на България въобще е имало истинска политика спрямо културата. Много ми беше трудно, признавам си го, много ми е трудно и в момента. Ние явно нямаме културата, за да създадем политика в нея. Никога не сме имали културата на управление, за да създадем културна политика. Нямаме тази култура така, както нямаме битове култура. Българите,  като цяло,  дворовете не можем да си подредим. А всичко това може да бъде научено от художниците.  Това означава да се дава шанс на онези хора, които могат наистина да създават произведения – отражение на самата общност. Тези хора винаги са били затривани. Което означава, че постепенно сме се обезличавали.
 Маниерът  на финансиране поради сходни интереси е неадекватен и така се отнема лицето на България пред света.  За да се оправи всичко това, трябва да се отсече главата на ламята веднъж завинаги.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close