Седмицата

Росица Георгиева – една от майките на „болните” деца или как две деца издържат родителите си

 За обяснение по темата потърсихме и една от участничките в познатата вече схема. Името и е Росица Георгиева. Категорично отказа среща с нас, затова въпросите и отговорите бяха по телефона. Тя обясни, че не се чувства по никакъв начин виновна и няма какво да крие от цялата ситуация. Жената е на 26 години и вече е майка на две деца, едното почти на 7 години, а другото на 3. Единственият доход на семейството идва от децата. И двамата с мъжа и са с основно образование и се зачисляват в редиците на трайно безработните. „Търсили сме работа и аз и мъжът ми, искахме да се включим по програми, но от Общината все казват, че няма работа за нас. Какво да правим тогава ние? Ние сме хора, които са с основно образование и не си знаем правата, на нас могат всичко да ни кажат”, така разбира ситуацията Росица Георгиева и продължава – „ Затова, когато дойде този човек при нас и ни предложи да се включим в схемата, не се замислих. Той искаше данните на децата и да подам една молба в Съвета за болно дете. За пари всички са съгласни и всичко ще направят. Обеща ни, че всичко ще е редовно и с лекарите, и с решенията, и с парите.”
  Интересното е, че човекът X е посредник със солидна комисиона. Това, което остава за Росица са около 2000 лв. еднократно и по 300 лв. месечно. С такава сума тя ощетява държавата. На въпроса дали не се притеснява, че може да не получава повече тази сума след като се разшумя толкова и да се наложи да я връща, тя казва: „ Не се притеснявам за нищо, преди това не знаех за схемата, и не мислех, всичко се прави за пари.”
  Оказва се, че две малки деца издържат цяло семейство. Когато я попитах дали според нея това е редно, в гласа й се усеща раздразнение – „Не искам децата да са ми единственото средство за ядене.” Интересното е, че в схемата с ТЕЛК-вите решения са включени и двете и деца, и двете болни от астма. Росица казва, че едното наистина било болно, но не от астма и не е уточнено още от какво страда. Нямала е средства да го изследва и да отиде на прегледи в болницата. Изобщо около парите се върти схемата. И какво излиза, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Но и баничарят не е виновен, той просто по лесен начин прелъгва държавата и си прибира едни много приятни пари, така за астматични деца. А ромските семейства с по няколко деца виждат в това добър начин за лесни пари, макар  че много малка част от първоначалната сума отива реално при тях.
Относно измамата потърсихме и директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Иван Карагеоргиев. Той беше много лаконичен. След първоначалното си коментар по bTV, че няма как да се прекратят тези средства на циганските семейства, сега заявява, че помощите са спрени за момента и предстои процедура за връщането им. Тя най-вероятно ще стане по съдебен път.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close