Седмицата

Рельово – най – търсеното село в района

 

 

По мнението на специалистите, вложението в недвижима собственост си остава една от най-сигурните инвестиции за всички времена. Шумът, който се вдигна около проекта „Супер Боровец” доведе до сериозно раздвижване на имотния пазар. Доста изгодни сделки сключиха собствениците на земи в района на Искровете. Разразилата се в последствие финансова и икономическа криза стопира за определен период търсенето и предлагането. Каква е ситуацията към днешна дата? Отговор на този въпрос потърсихме от Бойка Божилова –от Агенция за недвижими имоти „Божилов” ЕООД.

  Според нея има известно раздвижване, макар да не е като това по морето. Търсят се предимно къщи на по – ниски цени. Предпочитани са селата около Палакарията – Белчин, Рельово, Алино, които са доста по-атрактивни за инвеститорите от тези в планинските райони – Говедарци, Бели Искър, Маджаре, Мала Църква. Относително постоянен остава интересът към жилищата в града. Гарсониерите в квартал „Самоково” се предлагат на цена 15-20 хиляди евро, двустайните апартаменти са малко по – скъпи-между 19 и 22 хиляди евро, а тристайните могат да се намерят от 20 до 35 хиляди евро.

  Цените на парцелите в селата стартират от 10 евро и в зависимост от изградената инфраструктура могат да достигнат до 35 евро/ кв.м. Тези в Самоков се търгуват между 45 и 60 евро/ кв.м. Абсолютен хит са земеделските земи, които вървят по 500-600 лв./дка. „Фермерите ги купуват заради субсидиите и с цел окрупняване на имотите” –информира ни нашата събеседничка.

  В Белчин земи и парцели не се търсят и предлагат, тъй като повечето са отдадени под наем. Има интерес от руснаци към обекти в Алино, Рельово и Райово. Доста атрактивни са старите, необитаеми къщи, които в последствие могат да бъдат реставрирани. Масивните постройки в Самоков се предлагат при минимална цена 32 хил. евро, като могат да достигнат 80 хил. евро. Разликата в стойността на обектите в селата е драстична. Там стари къщи могат да се намерят  за 10 хил. евро , а цената на чисто новото строителство до ключ, достига 42 хил. евро. Сред желаещите да се възползват от спокойствието на по-малко населените места са млади семейства, адвокати, доктори, преподаватели. Повечето от тях работят в София, но живеят в Самоков. Интерес има и към имоти в Гуцал и Ново село, които се предлагат на сравнително нормални цени. За около 25 евро/ кв. м. се търгуват парцелите в района на Бельова черква.

  На много ниски цени се препродават имотите в Банско, закупени от чужденци. Същата тревожна тенденция се наблюдава и в района на Самоков – англичани препродават придобитата от тях собственост. Прави впечатление доста сериозният спад и на наемите в София. Двустаен апартамент в района на НДК може да бъде нает срещу 280 лв. Подобна е ситуацията и в някои от  големите и престижни квартали.

  „Божилов” ЕООД съществува от 2004 г. Управител  на Агенцията за недвижими имоти е Георги Любенов Божилов. Фирмата е специализирана в продажбата на недвижими имоти и сключването на застраховки. Разполага с офиси в Самоков и София на ул. „Дондуков 7”. Това, което ги отличава от колегите им в бранша е ориентацията им към хората в неравностойно положение. Обичайна практика е да наемат хора с увреждания от Бюрата по труда в Самоков и София.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close