Култура

“Река на толерантността” – фестивал на приемствеността

Успешно приключи Международният младежки арт фестивал “Река на толерантността”. Както вече “Самоков 365” писа в него участие взеха студенти – художници и фотографи не само от България, а от Сърбия, Гърция и Румъния. Център на събитието, което се провежда за втора година на територията на нашия град (първият път през 2010 г.) беше Сарафската къща. Младите таланти имаха реалната възможност да се докоснат до културно – историческото наследство на града ни.


На местно ниво интерес към фестивала са проявили от читалище “ Младост”, като са прекарали един ден с децата и са предложили да предоставят необходимите пособия и материали за художниците. Озвучаването и осветление пък е от ПГТ “Никола Вапцаров”, а вкусният и естетически издържан кетъринг е предоставен от ученици от ПГ по туризъм.
В деня на закриването Сарафската къща беше препълнена от млади хора, участници и гости на фестивала. Всички бяха видимо доволни от преживяното. Една част от участниците са рисували икони, друга част са правили преписи на “История славянобългарска”, плели са дантели, а студенти от НАТФИЗ бяха обобщили всичко видяно и преживяно в кратък филм.
“В Самоков Сарафската къща като национален паметник и собственост на Фонд “13 века България”, който полага грижи относно подържането й, е изключително  подходяща за подобен тип събития. Самата къща е пример за съжителство на различни традиции и култури, а и в Самоков има какво да се види от историческа гледна точка. Точно заради това фестивалът е наречен “Река на толерантността”. Толерантността между традициите, религиите, културите. Това е целта – всички тези млади хора от двата проекта, в рамките на фестивала, да обменят информация, опит, ценности. Не само че ги обменяха, но те ги приемаха. Виждам намерения от страна на институциите фестивалът да стане ежегоден ”, споделя впечатленията си уредникът на Сарафската къща Марияна Лобутова.  
Официални гости на финала на събитието бяха от организаторите проф. Греди Асса, от политическия кабинет на вице- премиера Симеон Дянков- Снежана Йовева , Петя Цанева – директор на българските неделни училища в Испания и проф. Светла Коева, която е директор на Института за български език към БАН.
Те казаха кратко приветствие към участниците и дадоха ясна заявка, че фестивалът е намерил своето подходящо място именно тук, в нашия град.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close