Самоков

Рали „8- ми март“- Самоков 2013 – голямото завръщане!

В истински празник се превърна събота, 9-ти март, за всички любители на скоростите и майсторското шофиране. Особено когато то е дело на нежния пол. Цял Самоков се стече пред зала „Арена Самоков“, където голямото си завръщане направи една традиция – жест към шофьорските умения на дамите. 15 участнички се включиха в „Рали 8-ми март“- Самоков 2013 след повече от 30 години прекъсване.

Категориите бяха разделени на възрасти – от 18 до 30 години, от 31 до 45 години и от 45 години нагоре.

Официалното откриване беше дадено в 12.00 от Владимир Георгиев- кмет на община Самоков, Васил Сайменов – зам-кмет на общината, Ирена Коцева – председател на общински съвет Самоков, Мария Галчева – главен редактор на “Самоков 365”, Георги Янакиев – председател на Българска федерация по автомобилен спорт, Радостин Радев – кмет на община Костенец.

Границите на ралито надхвърлиха Самоков, тъй като към стартовия списък имаше участничка и от Костенец.  За доброто настроение и за постиженията на автомобилната индустрия се погрижиха от Ford motopfohe, които предложиха test drive за всички желаещи.

Организацията на събитието беше дело на вестник „Самоков 365“, „Си комерсиал 7“ ЕООД, Крум Стефанoв  и Румен Манолов от името на Българската федерация по автомобилен спорт, Чавдар Здравков и Виктор Генов от VTA security, Община Самоков, казина „Ларж“ и Ford motopfohe

Голяма и неоценима помощ за успешната реализация на ралито имаха „Ди Анджели“ ЕООД, които направиха стартовите номера. Настроението на публиката се поддържаше от Ивайло Велчев-Джунджи.

Като основен медиен координатор „Самоков 365“ доказа, че градът може да бъде домакин и инициатор на събития през цялата година. Това е основната максима в идеологията на вестника – ангажираща събитийност.

Откъде дойде идеята?

Идеята дойде от събитие, което се е провеждало в Самоков през 70-те години на миналия век, когато то е било под шапката на Съюза на българските автомобилисти – рали само за жени. Заехмесе със задачата да го възстановим и превърнем в традиция тази идея. По спомените на участнички в него  това са били паметни дни, превърнати в общоградски празник за малки и големи. Правили са освен майсторското управление и скоростни отсечки. Нашето начинание идва малко пробно и ако се приеме добре от хората, догодина ще го разширим и ще помислим за по-мащабна организация. 

За test drive- а участие заявиха 22 души, които изпробваха по трасето на състезанието моделите „Куга“, „Фиеста“ и „Фокус“. Наградата, обявена от Ford,   беше почивка за двама в Банско в „Белведере холидей клуб“. След жребий наградата отиде при Николай Ковачки.

След двата манша на състезанието бяха нужни около 15 минути на техническия екип за оформяне на резултатите и обявяването на победителите. Наградите бяха купи за призьорите, ваучери за гориво, ваучери за застраховки, сладки изкушения, осигурени от организаторите.

Благодарим на всички смели дами, които надмогнаха предрасъдъците и се записаха за участие:  Йоана Крумова, Нели Стоилкова, Елеонора Младенова, Христина Владова, Любослава Николова, Габриела Дункова, Даниела Оцетова, Борислава Манолова, Екатерина Савчова, Даниела Даганова, Румяна Чекурова, Поля Параскевова, Донка Костова и Йорданка Караджичкова.

Класиране по категории
18-30
I Нели Стоилкова – 2,13,2 II Елеонора Младенова – 2,21, III Габриела Дункова – 2,33,8

Категория
31-45
I Поля Параскевова – 2,12 II Стефка Захариева – 2,45,15 III Борислава Манолова – 2,50,8

Категория
45+

Йорданка Караджичкова – почетен победител

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close