Култура

Радуил празнува 10 години Бобфест

Радуил празнува 10 години Бобфест

За десета поредна година село Радуил събра гости по повод традиционния Бобфест. Аромат на току-що приготвена бобена чорба се носеше из въздуха. Жители и гости на селото бяха приветствани от официалните лица на празника, сред които беше и кулинарния спец Ути Бъчваров. Той определи мястото на събитието като кулинарен център на България и изрази своето добро чувство към качеството и вкуса на произведения там боб. Пожела ни също да не позволяваме бобът да бъде комерсиално омерзен и да запази автентичността си.  Водещ на феста и главен организатор  беше Димитрина Божилова, а съорганизатори са кметството на село Радуил, Читалище „Христо Ботев” и Община Самоков , които се бяха погрижили за доброто настроение на присъстващите. Официални гости на събитието бяха народният представител Цветан Сичанов, зам.- кметовете на община Самоков Радослав Стойчев и Васил Сайменов, председателят на Общинския съвет- Самоков Ирена Коцева, много общински съветници.

С гръм на бобеното топче се постави началото на празника.

Незнайно как от далечен Китай долетя страшният дракон и ни подсети, че според китайския хороскоп 2012 е годината на Дракона. Малко след него площадът на Радуил беше огласен от хиляди звънци. Кукерите от Церово и Челопеч възвестиха началото на борбата с нечистите сили. От българската митология знаем, че кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанската година.

След кукерските танци празникът се пренесе в Читалището на селото, където беше подготвена специална програма, а във фоайето всеки желаещ можеше да си купи ръчно изработени суверини- дърворезба, изсушени нарисувани кратунки, изящни произведения от стъкло. За тънкото чувство на хумор на радуилци свидетелстваше и изложбата на карикатури.

Фестивалът още веднъж оправда международния си характер, защото специален гост беше оркестър от Македония и танцов състав от Сърбия.  Освен състави от самоковско, Бобфеста уважиха представители от град Разлог, село Габра- Елин Пелин, София, Драгоман, Ихтиман, Благоевград, Перник, Кюстендил, Сандански, Пазарджик.

Инициатор на идеята за  Бобфеста  в Радуил е  Георги Божилов- Гебо, който пръв се досеща да изтъкне предимствата на традиционното българско ястие и да превърне това, което смятаме за даденост в  символ, с който да се прочуем в цяла България.  Десет години по- късно празникът продължава да привлича в началото на септември „наши и чужди” гости и да се радва на широка популярност.

Вкусната бобена чорбица

В двора на църквата специално подготвен чакаше курбан от боб. Из цялото село се носеше един примамлив аромат на вкусно приготвено ястие, познато от кухнята на много радуилски баби. Всеки може да си го приготви вкъщи, но има и „тайна” съставка- освен боба, там се слага и чубрица, и джоджен, но и щипка мерак. Това прави неговия вкус неподражаем и веднъж ако си го хапвал в двора на тази църква, чакаш с нетърпение следващата година, за да го опиташ пак.

Откога не сте хапвали ръчно месен хляб?

Хубавото ястие става два пъти по- вкусно, с ръчно направения хляб и споделено с приятна компания.

Песните, глъчката и веселбата продължиха два дни, когато в неделя фестът се закри. Участници и организатори се разделиха, но до догодина, когато пак ще се съберем да отбележим нашия символ- боба.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close