Култура

Работилница за джунджурии

В работилница за джунджурийки е превърнала дома си от известно време Мария Недялкова. Вдъхновението и към подобен тип занимания идва от малката и дъщеричка Никол, която е само на година и половина. От точно толкова време Мария Недялкова твори сръчно своите, както сама ги определя, джунджурийки. Под това определение се крият множество изящни и красиви неща – органайзери за фиби, цветя от плат, текстилни сърца, рози, различни видове фиби за коса, диадеми, ръчно изрисувани камъчета, мартеници. Всичко е цветно и пълно с настроение.
  За първи път на 25.02.13г., в библиотеката тя представи всичко, излязло изпод ръцете й, под формата на изложба. Обстановката беше повече от задушевна и приятна и въпреки сивото и мрачно време навън, тя успя да подари усмивка на всички, дошли да я уважат. Нейното вдъхновение – малката Никол – беше като модно лице на фибите за коса. Това, че присъстващите харесаха направеното от Мария пролича по бързото разпродаване на част от изложеното. Самата Мария казва, че преди това не се е занимавала с подобен тип неща, а образованието й е съвсем в друга сфера. Но нещо вътрешно я провокирало и започнала да се рови из интернет и да търси начини за реализация на това, което иска да изработи сама.
 “За първи път правя подобна изложба. Първоначално всичко, което изработвах беше само и единствено за дъщеря ми. Оставаше ми свободно време и се заех с изработването и на мартеници. Имам интерес към сезонните празници, сами виждате, че тук има изложени сърца за Св. Валентин, рози за 8-ми март, а сега и мартенички. Правя и фибички от малки парченца плат. Много ми харесва работата с филц, а диадемите са ми любими”, споделя Мария Недялкова.
 Надяваме се, че тази изложба няма да е последна за нея и ще видим още неща, които са плод на сърцето и сръчните й ръце.
 Всеки, които има желание, може да види изложбата в библиотеката до 8-ми март.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close