Злободневно

Пушач или непушач – това е въпросът ?!

Винаги, когато става въпрос за пушачи и непушачи настъпва сблъсък на гледни точки. Изпада се в крайности и в това едните да се възприемат като дискриминирани спрямо другите. Влизането в сила на новия закон от 01.06.12 година разбуни за пореден път духовете. Собствениците на хотели и различни заведения изпитаха притеснение за бизнеса си. Много от тях намериха временно решение с поставянето на маси на открито. Това беше добре с оглед топлото време и стискаха палци, когато настъпят студените месеци законът да се претърпи промени.

Шест месеца по-късно ситуацията не е много розова. Доста от заведенията не успяха да устоят на натиска и затвориха врати. Други се опитваха да лавират, оставяйки масите навън и заграждайки ги с някакъв вид изолация. Все по-често може да се види групичка от хора, които „моржуват” пред някое заведение, обединени под знаменателя „пушачи”. Това обаче не трябва да е непременно лошо- в заведенията не е задимено и значително по-приятно за сядане. В други „бели” държави такива закони се спазват и хората са възпитани в това да се съобразяват. Но тук, където вилнее вироглавият балкански въздух, естествено не е съвсем така.

Глобите за неспазващите закона са доста солени и двустранни. При една евентуална проверка и нарушение собственикът отнася глоба от 1000 лв. нагоре, а за пушача в заведението е около 300 лв.

Собствениците на заведения са обединени около тезата да могат да се самоопределят и да има зали за пушачи и непушачи, както беше в началото.

Кирил Стойков, управител на дискотека в Самоков:

 „Новият закон предизвиква неудобство – хората са принудени да излизат навън. Има отлив и на клиентите. Най-лошото е, че няма как да се контролират клиентите, които не спазват забраната. Няма как да сложа до всеки клиент някой да го пази. Не слагам пепелници по масите. Интересното е, че такъв е законът и в Гърция и Турция, но различното е, че там глобите са за нарушителя, а не за собственика на заведението, както е при нас. Тук е недоглеждането – би трябвало глобите да са само за нарушителите. Единственото решение да се върне старият закон със залите за пушачи и непушачи и самите заведения да се самоопределят. Безспорно развлекателният бизнес пострада най-много от кризата, а допълнителният удар дойде със закона за цигарите”.

Хотелиерите също страдат от тези забрани и са се превърнали в пъдари на бизнеса си. Забранителните табелки, поставени в хотелите, не са в състояние да спрат страстните пушачи да пушат в стаите си, например.

Благой Рагин – председател на Асоциацията на българските хотелиери и ресторантьори, пред „Самоков 365” :

 “Още когато текоха дебатите, аз казах, че този закон ще удари най-малките кафенета и ресторантчета, провинцията. В морските курорти, 4-5 звездните хотели още преди 2-3 години си наложиха сами разни забрани. Сега също хотелите в София си сложиха табелки за забрана на тютюнопушенето.  Сега се борим с парламента да се направи един швейцарски или германски модел–зала за пушачи и непушачи. Да се вземе пример от по-развитите от нас, те не взимат някакви радикални мерки. Смятам, че трябва да продължи борбата срещу тютюнопушенето с икономически лостове, пропаганда и агитация. Компромисен вариант са залите за пушачи/непушачи. И малките заведения да се самоопределят и да не си пречат едни на други”.

Електронната цигара – алтернатива

Тя е алтернатива на тютюневите продукти, които се консумират чрез пушене – цигари, пури или лули. Освен никотина, парата, произвеждана от електронните цигари, съдържа различни аромати, сред които и такъв на тютюнев дим, като това се постига без да се използва тютюн, пушек или изгаряне при нейната работа. Електронната цигара е спорен продукт и в световен мащаб все още не е прието еднозначно мнение относно ползите и вредите от използването на електронни цигари и изпаряването на никотинови течности. Според мнението на потребителите в световен мащаб, електронните цигари могат да се разглеждат като значително по-безвредна алтернатива на тютюневите продукти и същевременно – като средство за отказване на тютюневите цигари чрез прием на чист никотин без инхибитори, които да затвърждават пристрастяващите му свойства, тъй като могат да се използват и за двете цели.

 Контра

Протестът на масите, който се състоя на 22.11.12 година, събра противниците на забраната срещу тютюнопушенето в големите градове на страната. Влезлият в сила от 01.06.12 г. нов закон постави пушачите в неизгодна позиция. Сами те се определиха като жертва на някакъв вид дискриминация. Макар че според проучванията, броят на пушачите надхвърля този на непушачите в пъти. В малките населени места протест нямаше, въпреки че провинцията е пряк потърпевш на всичко случващо се. Градове като Самоков не взеха участие, но беспорно, ако има някаква промяна в законово отношение, тя ще бъде за всички собственици на заведения и дискотеки.

Месец ноември мина под знака на протеста. На протест излязоха и майките във връзка с детските надбавки. В Самоков броят им беше обидно малък – 4-5 жени. В цялата страна броят на излезлите майки беше незадоволителен. Особено на фона на този за цигарите.

Замислялили сте се колко хора са излизали да протестират във връзка с промени в здравеопазването? Какво излиза? За българина е приоритетно дали ще се пуши или не в затворени помещения и в какъв часови диапазон. Но не и как живеят българските майки и по какъв начин изхранват децата си. А когато става дума за здраве – протестира този, който нещо го е “опарило” лично.

Няма как да не се върна на думите на един познат български политик – “сгрешен ни е чипът”. Или още по-точно на тези на Черномирдин- “искахме да е по-добре, но се получи както обикновенно”…

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close