Седмицата

Проверка на Цари мали град

 

Външно-оценителна фирма е направила проверка на мега проекта „Цари мали град” във вторник. От кмета на общината научихме, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство е наело тази фирма, която е с независим статут, т.е. няма връзка с министерското ведомство.
  Тя проверява проекти по мярката, по която се изпълнява и Цари мали град. Дошли са трима независими експерти в различни области- от звеното за паметници на културата, финанси, строителство и контрол. „Аз очаквах тази проверка с голямо нетърпение, защото ми трябваше един независим поглед докъде и как вървят нещата”- коментира градоначалникът.
  Проверката е установила, че реализацията на проекта върви много добре и нямат почти никакви забележки. На място е проверен и самият проект. Тяхното становище е, че Цари мали град е в много напреднала фаза на изпълнение, като се имат предвид метеорологичните условията. Експертите са дали съвсем малки препоръки по отношение оформянето на документалната част. Няма забележки към качеството на строителството, материалите, съхранението и отчетността. До няколко дни ще се оформи констативен протокол, който ще бъде връчен на Общината.  Същата фирма ще дойде и когато проектът се финализира и предстои окончателното плащане.  
  Срокът на изпълнение на проекта е до края на 2013 година. Амбицията на строителя и на екипа е финалът да бъде в средата на година. В екипа, уточни Георгиев, няма нито един външен експерт, което дава висока оценка на хората в него. „Ако има програма, същият екип би могъл на направи още една подобна реализация, но на Шишманово кале”. Те са изцяло от общинска администрация. Експертите проверяващи са били доволни от тяхната работа.

„Изпълнението на един проект не се състои само от строителство,  то е свързано и с много документи и много проверки. Благодарение на такива междинни проверки, ние коригираме навреме забележките и не ги оставяме за финала” завърши кметът.
  За Цари мали град това не е първа проверка. Вече имаше такава от регионалното министерство през есента. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close