Седмицата

Прокуратурата погна общинското лесничейство

 

 

В края на месец януари Районна прокуратура – гр. Самоков се самосезира и извършва проверка в общинското ведомство.  В него назначени са общо 12 души – един управител и единадесет горски надзиратели, които имат право да съставят актове по силата на закона.
  Проверката установява  редица нарушения  по линия на липсата на  съставени актове, никакви подадени сигнали за евентуални нарушения в общинските гори. Установено е още, че горските надзиратели не са разпределени по райони – т.е. няма конкретен участък, за който да охраняват и наблюдават. Тестът от проверката гласи, че по този начин „нито са им вменени  конкретни задължения, нито пък може да се търси отговорност за неизпълнение на служебните задължения”.
  Оказва се, че за цялата 2012 година няма нито един съставен акт за установяване на административно нарушение, макар изготвените констативни протоколи за установени нарушения. Районната прокуратура обвинява общинското лесничейство в занижен контрол.
Прокурор Емил Трендафилов пред „Самоков 365” сподели, че самосезирането се е наложило в  резултат на нарасналото в обществото брожение, свързано с дейността на общинското лесничейство /съмнения за нарушения и злоупотреби/. Наредбата за контрол и опазването на горските територии, която е постоянно оправдание на управителя на общинско лесничейство,   е в сила от 7 февруари 2012, една година вече. Тя реално регламентира две неща – че опазването на горските територии трябва да се извършва от лица с лесовъдство образование и че с тях трябва да има сключени трудови договори.
Въпросните 5 акта, за които на редовното заседание на ОбС  Евгени Димитров твърдеше, че са съставени през изминалата година, всъщност са написани в началото на тази, уточни Трендафилов.
  Проверките по казуса с общинското лесничейство продължават, казаха от Районна прокуратура гр. Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close