Злободневно

Произведено в България

 Едва ли представлява някаква тайна, че несигурността и политическите трусове са възможно най-лошата среда за бизнеса. Неразбориите около посоката, която ще поеме България след изборите и бъдещото управление на страната ще продължат поне още известно време, дори и в най-оптимистичния сценарий за бързо съставяне на правителство. В тези условия не е известно как ще се променят плановете на инвеститорите. А българското производство все повече продължава да издиша. Самоков не прави изключение от тази картина.
  Пазарите ни са залети от гръцки и турски зеленчуци, ядем вносни картофи и подправки, които внасяме от Египет. Известно е, че част от продукцията влиза напълно нелегално в страна, a друга – на цени, които са далеч под себестойността на произведеното. Към днешна дата качествените храни, които сме свикнали да консумираме са с модерното название „био” и са на по-високи цени. Малко хора могат да си ги позволят.
 Навсякъде могат да се видят етикети за произхода на стоката. И какво от това? Нерегламентираният внос „убива” цял един отрасъл на българската икономика –аграрния сектор. В резултат на това българинът яде „найлонови” домати, пиперки, краставици, които бъкат от химикали. Картофите ни са внос от Полша, чесънът от Китай.
  Цели поколения българчета не помнят автентичния вкус на родния домат, на червената капия, на самоковския картоф и на петричката праскова.
  Тъжната констатация е валидна и по отношение на промишлените стоки. Стигнахме дотам да избираме китайски мартеници, които да подарим на близките си. Колко от вас биха избрали български обувки от 60-70 лв. пред вносните по 15-20 лв. Магазините по левче изобилстват от евтини джунджурии, които всички ние купуваме. Да не говорим за дрехите втора ръка от Европа, които ни заливат под път и над път. Едно е сигурно – ако държавата не предприеме спешни мерки, в скоро време ще изчезнат и шепата предприемачи, дръзнали да произвеждат нещо в милата ни родина. Тези от тях, които все пак намерят сили да съхранят производството, биха вложили в това и доза патриотизъм. Какъв парадокс!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close