Местен бизнес

Приключи международното туристическо изложение в Берлин

  В рамките на 5 дни – от 6-ти до 10-ти март се проведе международното туристическо изложение ITB Берлин. Това е най-голямата борса в света. Форумът се очаква с нетърпение, не само от специалистите в тази област, но и от всички хора, които обичат да пътуват.
  „Много е впечатляващо. Когато отиде човек там, се загубва в многообразието на идеи и държави” – разказа Ваня Вукова от Туристическия информационен център. Участниците влизат в своеобразна надпревара помежду си кой да се представи по-интересно. Едни от най-примамливите предложения към посетителите са характерните танци за всяка една от дестинациите, националните костюми и обичаи. Страните от Азия и Африка съумяват да представят по особено атрактивен начин своята култура. Всяка година има държава, която е партньор на изложението. В последното издание на ITB Берлин това беше Индонезия. Като водещ акцент се очертаха високите технологии и по-конкретно възможностите за интернет резервации. Две от общо 26-те изложбени зали са заети изцяло в тази сфера.
  Хотел „Самоков” беше другият местен представител на изложението. Като интересен факт може да се отбележи, че самите туристически обекти рекламират дейността си под шапката на конкретната държава, а не самостоятелно. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се изяви като основен организатор на българския щанд    
Туризмът е единственият отрасъл, който се развива положително в световен мащаб. Ръстът на посещенията и реализираните пътувания от туристи през 2012 г. спрямо 2011 г. е в рамките на 3%. България също се вписва в тази тенденция. Хората продължават да пътуват много, но за по-кратко време поради ограничените си финансови възможности.
  „Посещението на ITB Берлин беше по-скоро проучвателно за нашата община. Намерението ни беше да разберем какво може да се направи в бъдеще” – коментира управителят на Туристическия информационен център. Особено ползотворен е първият ден от форума, когато се провеждат срещите между туроператорите и представителите на туристически агенции. Следващите два дни са отредени за широката публика с предложения за алтернативен туризъм и други изгодни оферти за пътуване.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close