Забележителности

Прекрасната, но непозната „Авала”

“Опознай родината си, за да я обикнеш” с тази крилата максима започва нашият разказ за едно райско кътче и то тук на земята, в непосредствена близост до гр. Самоков. Ако запитате местните, живеещи в града и околността, едва ли ще откриете човек, който да не е чувал за “Авала”. Въпреки това обаче, то е по-посещавано от чужди туристи, отколкото от наши. На повечето нашенци познанията стигат само до названието. Разбира се изключение правят, хората от региона, работещи там. Зад името “Авала”, дошло от местността, в която се намира, всъщност стои Държавно ловно стопанство “Искър”. Едно прекрасно съчетание от красива природна картина, в която съвсем не като на филм живеят на свобода в естествена среда различни животински видове –  благородни елени, лопатари, сърни, диви свине и муфлони.

В два последователни броя на вестника ние ще се опитаме да ви представим каква е неговата дейност, защо си заслужава то да бъде посетено, какво можете да видите там и по какъв начин служителите му ще се постараят да изпълнят всички ваши желания и капризи.

Прекрасната, но непозната „Авала”

Историята

Държавно ловно стопанство „Искър” винаги се е ползвало със специален статут. Създадено през февруари 1969 г. с Указ на тогавашния Държавен съвет на НРБ, първоначално неговата основна и единствена цел представлява ловно стопанство за представителни нужди. През годините до сега статутът му е променян няколко пъти. В началото на 90-те години, временно (за около 2 години), ДЛС „Искър” служи като учебна база на Лесотехническия университет – София. След това, за един доста голям период от време, преминава под ръководството на Министерски съвет. От април месец 2012 г. представлява териториално поделение на Югозападното Държавно предприятие под шапката на Министерство на земеделието и храните, с контролен орган Националната агенция по храните София.

Прекрасната, но непозната „Авала”Площ на стопанството

Цялата площ на ДЛС „Искър” е 4700 хектара. Неговата средната надморска височина е около 800-900 м., като най-високата точка е 1200 м. Основно на територията на стопанството се срещат издънкови дъбови широколистни гори. Иглолистните гори в района на стопанството са искуствено създадени преди около 50-60 години. Това е направено с цел укрепване чашката на язовир „Искър”.

Основни задачи и дейности

Задачите, които изпълнява ДЛС „Искър” са няколко. На първо място това е укрепване, поддръжка и опазване на водоодайната зона от тази страна на язовир „Искър”. Изкуствено залесените горски и тревни площи намаляват изпълването на язовира с наноси и предотвратяват ерозията. Също така, достъпът на хора по брега, в частта на стопанството, е ограничен, което спомага за опазването на чистотата на водата и природата.

Друга важна дейност е дивечовъдството. Тук на свобода, в естествена среда, живеят над 1500 животни, главно благородни елени, лопатари, сърни, диви свине и муфлони. ДЛС „Искър” е една от малкото останали дивечоразвъдни бази в страната. Всяка година тук се улавят и разселват на различни места из България около 300 животни. Важна дейност за стопанството е и постоянната подмяна на генетичния фонд на животните.

От над 20 години на територията на стопанството се провеждат практически занимания на студенти от Лесотехническия университет – София. Тук, сред природата, бъдещите лесовъди и еколози получават най-пълна и достоверна информация. Те могат да се докоснат до живота на всички изучавани от тях екосистеми на място и да сравнят наученото с практиката. През цялото време на провеждането на 6 дневната практика студентите постоянно наблюдават дивеча. Тук, на място, биват определяни възрастта на животното, неговия пол, трофейните му качества, както и здравословно състояние. Неща, които на студентската скамейка няма как да се случат.

Прекрасната, но непозната „Авала”

Отдай се на хобито/ Лов и риболов

В ДЛС „Иксър” ловът винаги е под строг контрол, правила и изисквания. Тук не се прави безразборна стрелба от ловците по дивеча. Всичко се провежда по предварително изработени програми и маршрути. Едно от най-важните условия тук е никога да не се стреля от кола. Ловците винаги вървят пеш. Това се прави с цел да се запази спокойствието на животните. Стрелбата по животни се извършва от малки групи ловци (най-често от 1 ловец), които се ръководят от водач. Благодарение на тези разпоредби и правила стопанството може да се похвали с едни от най-впечатляващите представители на елени в страната. Някои от екземплярите са на стойност над 10 хлд. евро. Разбира се има и такива, които са значително по-евтини и са по джоба на всеки един ловец. Тук гонките по животни са редки, почти изключени. Според ръководителя на лова в стопанството инж. Кирил Колев, с шумните и безразборни гонки животните се подлагат на силен стрес. Това според него е недопустимо, тъй като по този начин се нарушават нормалните и важни процеси в живота на дивеча.

Лов се провежда единствено по време на ловния сезон – от 1 септември до 31 януари. През останалата част на годината не се практикува отстрел на животни.

Любителите на риболова могат да се отдадат на любимото си занимание в двата изскуствено създадени вътрешни микроязовира. Те са зарибени и предлагат отлични условия за риболов.

Отдай се на приятни занимания/ Конна езда и фотосафари

Ездата е една от водещите атракции, които се предлатаг на посетителите тук. Стопанството разполага с 35 коне. Предлагат се различни обиколки във всички околни планини. Маршрутите се определят предварително, в зависимост от желанията и подготовката на туристите. Основните клиенти, които посещават ДЛС „Искър” за езда са чужди туристи, главно немскоговорящи от Германия, Австрия, Швейцария. Имало е обаче и клиенти от Скандинавските страни, Япония, Близкия Изток и др. За съжаление в България този вид туризъм не е много попурярен.

Освен за ездачите, е помислено и за любителите на природата и фотографията. Из територията на стопанството се организират т.нар. фотосафарита. На желаещите се дава възможност да се запознаят отблизо с живота и навиците на дивеча. На няколко места в стопанството има изградени специални пунктове, които служат както за наблюдение на животните, така и на тяхното заснемане. За обиколките в ДЛС „Искър” разполагат с джипове и специално направени за целта открити превозни средства.

Ако не ти се тръгва

Легловата база в ДЛС „Искър” не е много голяма, но напълно задоволява нуждите на посетителите. Стопанството разполага с 2 къщи за нощувки. Едната е изградена изцяло от дърво и е в унисон с обкръжаващата я природа. Тази вила винаги е предпочитана от туристите и се запълва първа при организиране на лов или езда. Другата къща е масивна и е в непосредствена близост до дървената. Двете къщи разполагат общо с 8 двойни стаи с отделни санитарни възли.

Прекрасната, но непозната „Авала”

Хората, които се грижат за стопанството

ДЛС „Искър” осигурява работа на 70 човека, които са заети по всички видове дейности – лов, коне, дърводобив, бригада монтьори, бригада секачи, подвоз с каруци и др. Персоналът в стопанството е главно от Самоков и района. Тук всичко се подчинява на ловно-стопанската наука. Следят се периодите на подхранване на животните, периодите на събиране на сеното и останалата продукция.

В стопанството има ветеринарен лекар, който работи тук вече над 12 години. Той е много важен за правилното и безпроблемно отглеждане на дивеча. Освен нормалните грижи за животните, в ДЛС „Искър” се правят и превантивни дейности и обезпаразитявания. При опасност от външни епидемии стопанството се поставя под карантина и достъпът на външни хора и туристи е забранен. Може би именно поради тези навременни и строги мерки през последните години тук сериозни епидемии и болести не е имало.

Дърводобив

Дърводобивът е една от малкото дейности в стопанството, които се провеждат целогодишно. Според Кирил Колев, ако трябва да се разделят приходите в стопанството от различните дейности, 60% от тях идват от дърводобива и 40% от останалите – лов и съпътстващи дейности (фотосафари, езда и др.). Дърводобивът спомага изключително много за самоиздръжката на стопанството. Основно тук се добиват дърва за огрев от издънкови дъбови гори. 

Вместо финал

Тази привлекателна туристическа дестинация препоръчваме на всички онези, които искат поне за една малка част от ежедневието си да се слеят с природата. Да почувстват близостта и аромата й. Трудно с думи може да се обрисува атмосферата, която цари там. Картините преминават през съзнанието като на фотолента, съхранила всеки миг от сафарито. Докато наблюдаваме свободно движещите се животни, необезпокоявани от нищо, за миг си мислим „В България ли сме, в Серенгети ли…” Сякаш очакваме във всеки един момент от храсталака да се покаже някой хищник и да подгони нищо неподозиращите елени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close