Култура

Почитаме Свети Атанасий

Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и леговете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: “Иди си зимо, идвай, лято!”

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата и шарката. За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се “надупчат” децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Честит имен ден на всички наши съграждани: Атанас, Атанаска, Наско, Анастас.

Весел празник!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close