Култура

Почетохме Денят на победата 9 май

С тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметните стели на ДНА беше отбелязана 68-мата година от края на Втората световна война. Днес датата 9-ти май се отбеляза като ден на Европа. Десетки признателни граждани се събраха, за да сведат глава и почетат паметта на загиналите за свободата герои. На церемонията присъстваха и самоковски ветерани, които са живите свидетели и преки участници във военните действия. Кметът Владимир Георгиев отправи благодарствени думи за тяхното дело.  Денчо Денчев – зам.- председател на Общинската организация на ветераните, припомни кратки исторически факти от онези смутни, но изпълнени с героизъм времена.  

Счита се, че Втората световна война повече от всеки друг военен конфликт е 4най-силно впечатляващият сред всички социални феномени, който отбелязват голям поврат в световната история.

Ако в някои отношения може да изглежда като задължителен реванш или като последица на Голяма война от 1914-1918 г. на практика по своята същност, тя дълбоко се различава от нея: по своя обхват пред всичко. Бойните действия се водят по всички точки на земното кълбо: в ледените води на Шпицберген и в горещите пясъци на Сахара, по възвишенията на Алпите и в джунглата на Бирма, в залива на Монтевидео и по атолите на Тихия океан, по бреговете на р. Волга, както и по тези на Жълтата река. Един огромен социален катаклизъм се стоварва върху цялото човечество, което за първи път е единно в нещастието. Във Втората световна война загиват общо 55 милиона души.

Днес светът е друг. СССР го няма, Германия е отново обединена, но без Судетите, Силезия и Прусия. А Полша е съюзник на Франция, Германия, Великобритания и най-вече на САЩ.

Импровизираното честване завърши с кратък рецитал на учениците от ПТГ „Никола Вапцаров”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close