Злободневно

По повод събитията от този месец и рехавите самоковски протести – като за всяко едно нещо

 Не искате ли да имате самочувствието на достойни български граждани тук и сега? Ами вие, пенсионери? Вижте процента на безработицата в града ни, какво, че Боровец е под носа ни?!
 Млади хора – къде осъзнати, къде не, развяваха българската светиня, а дали осмисляха символиката й? Нека трибагреникът й тук да бъде израз на българщината, на националната ни принадлежност, на надеждата, която умира последна. Може би поколението, което бяхме ние през 90-те (тогава на по 20 години) и все още носим на плещите си този тежък преход, сега ще подкрепяме младите, родените по време на прехода, децата на демокрацията. Ще предадем щафетата.
 Адмирирам организаторите на протеста, който беше чисто граждански със социален мотив. Само сметките за тока и водата ли ни показаха за мизерното ни съществуване?  Нормално ли е тези сметки да са фрапиращо високи, за да ни покажат колко са ниски доходите ни? Ами за неработещия, за пенсионера, ами за социално слабия?
 Гоним европейски стандарти, но не и заплати. Засегнати бяха болни теми, подкрепяни с аплодисменти. Браво за смелостта на тези, които взеха микрофона, защото все пак се съгласете, че се изисква смелост за превъзмогване на някои бариери в малкия град.
Хубавото беше, че имаше единомислия в протеста. Нека инициативният комитет за тези изяви да оглави граждански съюз в града ни и активно да работи оттук занапред. Да има участници в него с ясни цели и идеи. И нека, ако този граждански съюз се учреди, да има глас и в местния парламент, да има свое седалище. Нека имаме гражданско общество с право на мнение и глас, нека градим полека средната класа и най-сетне да построим нашия си завод за живот. Когато го има и не работим за 400, а за 1400 лв., тогава ще си кажем “Ей, какъв живот!” и ще можем да се пуснем по магистралите на родината ни и да си позволим това, за което все нещо не е достигало или не е било на дневен ред.
Хайде да се хванем за ръце, да сме единни и да построим нашия си завод за живот!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close