Култура

По повод 7-ми април

В деня на празника на медицинските работници – 7-ми парил, „Ротари клуб“ – Самоков откри барелеф на д-р Георги Чакалов във фоайето на здравното заведение.

На церемонията по повод 7-ми април присъстваха управителят на МБАЛ Самоков д-р Красимира Ковачка, кметът на община Самоков Владимир Георгиев, неговият заместник Васил Сайменов, д-р Галин Каменов – главен секретар на Районната здравна инспекция София област, г-н Пламен Теушанов, председател на пациентската организация за закрила правата на пациента,   д-р Найденов  – главен редактор на списание „Български лекар“, Райко Масларски – председател на Ротари клуб Самоков, общински съветници и граждани.

Д-р Ковачка поднесе приветствие към присъстващите лекари и медицински сестри.  В словото си тя пожела много здраве, професионални и лични успехи на своя персонал. „Нека най-после българското общество оцени по дойстойнство нашия труд, за да можем още по-пълноценно да полагаме качествени здравни грижи за нашия народ.

Медицинските работници обединяват качествата на милосърдие, чест и достойнство. Пазете ги, колеги “ – призова управителят на МБАЛ Самоков.

Приветствени думи поднесе също д-р Скелина в качеството си на председател на регионалната колегия на Българския лекарски съюз.  От името на регионалната колегия на съюза по предложение на териториалното дружество на лекарски съюз гр. Самоков  беше награден  д-р Наумов с почетен знак на Българския лекарски съюз.  

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев  поздрави присъстващите и подчерта, че Общината винаги е полагала грижи за развитието на здравеопазването и влага значителни инвестиции в МБАЛ Самоков. Община Самоков предостави за безвъзмездно ползване за нуждите на отделението по хемодиализа микробус за нуждите на пациентите.

В несигурното време, в което живеем, допълни градоначалникът, Общината не само е успяла да  запази болницата, но благодарение на лекарите в нея, тя се е превърнала в областен център и на нея разчитат голям брой хора.  

Райко Масларски подчерта, че 7-ми април е празник и на „Ротари клуб“  заради борбата му с полиомиелита. Всяка година „Ротари клуб“ дарява пари за превенция и лечение на коварното заболяване.  На въпроса защо д-р Чакалов е избран за барелефа, той сподели, че Чакалов е символ на Самоков, защото той е лекар – самоковец, чиято практика го извежда от града ни и го превръща в един голям българин.  Заслуга за популяризирането на биографията има и христо Ярловски, който разказва за д-р Чакалов във втората част на „Самоковски истории“.  Наследниците на д-р Чакалов също присъстваха на събитието и изказаха благодарност за оказаната чест.

Барелефът е дело на Кирил Кузманов ,  чиято работа е била подкована с много желание и интерес, макар материалът  за него да е бил много оскъден – само две снимки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close