Култура

Перфектният фестивал – Spirit of Burgas

“Spirit of Burgas” е първото по рода си събитие в страната, предлагащо разнообразие от сцени и разнородни изпълнители, обхващащи всички музикални жанрове.
Стартирал през 2008 година, фестивалът продължава да расте с всяка изминала година. Номиниран е за „Best European Festival” (най-добър европейски фестивал) на UK Festival Awards (Британски награди за фестивали) през 2008 г. и в категорията „Best Overseas Festival“ (най-добър отвъдморски фестивал) през 2009 г. През същата, 2009 г., събитието е посочено от „Таймс“ като една от 20-те най-добри фестивални дестинации, а програмата му е разпространена в европейската мрежа на MTV в 16 страни. “Spirit of Burgas” намира мястото си и в списъка на номинираните за „Best Medium Sized Festival“ (най-добри средноголеми фестивали) на първите награди European Festival Awards (Европейски награди за фестивали) през януари 2010 г.
“Spirit” успява да привлече стотици чужденци, излъчен е по VH1 и MTV и се нарежда сред 15-те най-добри фестивали в Европа за 2008 още в първото си издание сред над 50 номинирани.
Разпрострял се на 5 отделни музикално и стилово ориентирани сцени, фестивалът предложи три безсънни нощи в компанията на “Силует”, “Остава”, “Светльо&The Legends”, “Милена”, “Busta Rhymes”, “Frappe”, “Ъпсурт”, “Last Hope”, “Контрол”, “The Prodigy”, “Уикеда”, “Odd Crew”, “Korn” и много други.
И тази година “Spirit of Burgas” не изневери на стандартите си и  предложи незабравим фестивал на брега на морето с огромно количество качествена музика и алкохол, с десетки хиляди фенове, които изпаднаха в пълна еуфория и екстаз от събитието.

Разговаряме с Петър Доганов, който отразява фестивала като медиен представител на „Самоков365”.
Пепи е очарован от перфектната организация и охрана на събитието (над 300 човека охрана, което се случва за първи път). Традиционно фестивалът се провежда от 10-и до 15-и август, но тази година е по-рано заради предстоящия концерт на „Lady Gaga”.
Самият Бургас е идеално подреден и всичко е изчистено. Никъде няма боклуци, може би защото улиците се мият и почистват след 12 часа през нощта.
На фестивала има много силно изразено българско участие специално на Jack Daniels сцената, която е предимно рок ориентирана. Пепи прекарва повечето време там, като е изненадан специално от изявата на “Милена”. Другите участници са „Остава”, Светльо&”The Legends”, „Контрол” и др.
Целият фест е организиран от „Joker Media” и това е може би най-добрият и изпипан фестивал в България засега.На терито За разлика от тотално проваления „Калиакра Рок Фест” и сериозния „Sofia Rocks”, на „Spirit” има много руснаци, сърби, македонци и французи. И може би тук е мястото да се замислим защо когато нашият туризъм върви надолу, чуждестранните туристи и фенове на музиката, които идват тук се увеличават.
Съвсем друг е въпросът защо провеждащият се на местно ниво“Рок в Рила” не успява да събере необходимия брой посетители и с всяка изминала година интересът към него спада, за сметка на прогресиращото нарастване  на един много популярен жанр в музиката, свързан със завидни природни дадености за сметка на талант.
Официално на фестивала има 35 000 човека, като билетите на предварителна продажба  са 120 лв., а на място в самия ден са 140 лв.
Адмирации получава фен зоната на „Spirit”. Перфектно подредени палатки с „merchandise” – тениски, дрънкулки, обеци, гривни, сувенири за спомен от феста. Раздават се и безплатни интернет карти на „VivaCom”. Перфектно са организирани и баровете за храна и напитки, които са жизнено важни в августовската жега. Прави впечатление, че като цяло цените в Бургас са сравнително по- ниски от цените в Самоков.
Ако сте меломан и любител на различни стилове музика, това е вашият фестивал. Освен това може да изпиете по бира и да споделите идеи и виждания с чуждестранните гости дошли специално за фестивала.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close