История

Пътят на подправките

Едно време Самоков е бил друг тип град, кръстопът на много древни пътища, богат и проспериращ край.Може днес да не е за вярване, но през нашата територия са преминавали търговки кервани. Пътят на подправките е бил най-прекият, който минавал през недрата на планината и достигал до пристанището в Солун. Ето какво ни разказа за него Христо Ярловски:
 „Старият римски път е минавал през самия язовир „Бели Искър“, но след 40-те и 50-те години е затворен.  Там е построен язовир „Бели Искър“  и той го затваря, защото зоната е станала вододайна. И в момента там има един път над язовира, но свободен достъп за хората няма. Има охрана с цел някой да не хвърли нещо във водата, защото тя отива директно към София.
  Това е пътят на тамяна, на дафиновия лист, канелата, зехтина, маслините. Той съществува от много отдавна. Средиземноморските стоки, които са идвали на пристанището в Солун  оттам фактически с керваните са тръгвали към централна България, за Влашно, защото Русия по това време няма излаз на Черно море“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close