Злободневно

Пътешествие към Долната земя

Схлупени къщички, превърнали се в дом на една част от малцинствената група. Малко по-нагоре от тези „барачки” има и къщи, в които живеят по-заможните и по-цивилизовани роми. А пък в долната част на бул. ”Искър” са S-класите на малцинството. Махалата е разделeна, сякаш има касти в кастата.

Много малко от нас се осмеляват да навлязат в тази част от града ни, напълно разбираемо. Въпреки този предразсъдък, ние решихме да пробваме. Докато си в „по-богатата” част, нямаш проблеми. Както се изрази един мъж, който попитахме дали ще ни набият, „не се бойте бе, в кой век живееме”.  Но секунди след това, при опит да заснемем един мъж на стълба, закачащ кабели, неговият приятел ни се развика и забрани да снимаме. За да навлезем по-навътре, обаче, ни трябва вътрешен човек. Тук е моментът да благодаря на моята приятелка, която мигновено откликна и ни помогна да надникнем по-навътре в живота на малцинството.

Думите, с които мога да опиша видяното, са само едни – пълна мизерия. В този студен ден, децата бяха само по блузка навън, играещи си в боклука. Как да не ти се къса сърцето? Никое дете не заслужава да живее по този начин.

Прозорец към света тук не са книгите(разбираемо защо), а сателитните чинии.

Асфалт няма, има импровизирани „улици” от кал и камъни. Някои къщи нямат врати, а други са се сдобили с PVC дограма.

Това определено е най-грозната част от града ни, пълна с необразовани и нагли хора. Добре, че има млади хора, от горната(цивилизована) част, които се опитват да убедят „родителите”, че малките ромчета трябва да ходят на училище, дават им топъл обяд и се стараят да ги направят истински хора.

За по-доброто бъдеще на всички ни се надявам да успеят. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close