Седмицата

Път, достоен за “Гинес”

Всяко населено място живее със своите радости и тревоги. И това е съвсем в реда на нещата. Проблемите на града и селото пулсират непрекъснато. Красивата природа, с която сме заобиколени в нашия район, е прекрасен дар за всички нас. Но частните проблеми на различни точки от самоковския край са от изключително значение. Говорим за туризъм, но ежедневно убиваме част от него и отчуждаваме и малкото останали желаещи да го практикуват точно тук. Опитваме се да поощряваме малкия и среден бизнес, да развиваме селския туризъм, но сами сме разколебани в успеха му.

Един такъв благоприятен регион е с. Говедарци. В него определено има място и идеи за развитието на селския туризъм. И това не е самоцел. Селото е най-голямото в нашата община. Може да се похвали с изключителна природа, чист въздух, и близост до Мальовица.

Оказва се, че картината всъщност не е толкова приятна. Придвижването до комплекс “Мальовица” е истинско предизвикателство и най – добре ако сте тръгнали в тази посока да се въоръжите с джип и търпение. За да стигнете до избраното от вас място, трябва да се движите бавно и да лавирате от платно в платно. И пак няма гаранция, че няма да си счупите колата от наядения като швейцарско сирене път.

По думите на кмета на с. Говедарци, Бойчо Шуманов, това е път, достоен за рекордите на “Гинес“. Коментарът му е съвсем уместен имайки предвид множеството дупки, осеяли платното. Ето какво допълва още той: “От  хотел “Св. Георги“ до комплекс “Мальовица” са 8 км, а пътят е в безобразно състояние, с хиляди дупки. Доколкото ми е известно този път е от четвъртокласната пътна мрежа, за която отговаря Министерство на регионалното развитие. Търсил съм помощ и съдействие по този въпрос. Още когато се кандидатирах за кмет аз подчертах, че част от моите усилия ще бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата на селото, защото преди години Говедарци е било водещо село в това отношение. Главното оправдание на общината е, че не разполага с много пари. Според мен основната причина е бюрокрацията, за едно и също нещо трябва да се пишат поне две докладни. Което ти пречупва желанието за всякакъв вид дейност. И вътрешните улици са в окаяно състояние – от 80 улици, 30 са неасфалтирани, а 20 са асфалтирани, но са в изключително лошо състояние. Да не говорим за други, които имат по над 30 ремонта. Не съм сигурен, но мисля, че никъде другаде няма такъв път. За този район не се прави нищо, и главен виновник според мен е Община Самоков”.

Бойчо Шуманов изрази и своето мнение, че село Говедарци “замлъква като туристически обект”, защото заетостта на хората в туризма не е вече същата. Пример за казаното е, че обектите на Мальовица се стопанисват не от местни, а от кюстендилци и бургазлии. Според него, за да има ефективност на действията и последвалите ги решения, общинският съвет трябва да се състой само от кметовете на селата и тези на община Самоков.

Наистина е необходимо кметът да е представителното и авторитетно лице на всяко населено място, било то град или село, и да познава най-добре проблемите на местно ниво и тревогите на жителите му.

Дано все пак има светло бъдеще за туризма в региона, а не заради някакви неуредици да говорим за него в минало време.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close