Седмицата

Първа копка в Доспей и Белчин

В края на миналата седмица беше положена символичната първа копка за изграждането на водопровод и канализация в селата Доспей и Белчин. В Белчин се предвижда и изграждане на пречиствателна станция. Официален гост на събитието беше делегация от Палестина, начело с д-р Ахмед ал Мадбух, посланик на Палестина, д-р Салех Атраш- политически съветник на посланика, губернаторът на град Йерусалим Аднан Хусейн, началникът на кабинета на губернатора- Мохамед Ханса и директорът на дирекция на „Дирекция Връзки с обществеността”  при областната управа на град Йерусалим- Ахмед Сиям.

За изпълнител на строителните дейности по проекта е избрана фирма “Главболгарстрой” АД.  Камен Пашов представляваше ГБС и си пожела бърза и сполучлива работа, като призова хората стоически  да изтърпят неудобствата  през лятото.

Община Самоков кандидатства с двата проекта пред държавен фонд “Земеделие”, който е управляващият орган на оперативна програма – “Развитие на селските райони”.

Единият проект предвижда доизграждането и реконструкцията на вътрешната канализационна мрежа на двете села, както и изграждане на първи етап на селищна пречиствателна станция в с. Белчин. Изграждането на локални станции е изискване за всеки проект, който предвижда канализиране на населено място. Канализацията на Доспей се включва в съществуващата пречиствателна станция за отпадни води в Самоков. Проектът за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на селата Белчин и Доспей възлиза на стойност над 2,5 млн лв. И двете разработки ще се финансират изцяло със средства от европейските фондове.

Основна цел на тези проекти е да подобрят качеството на живот в селските райони. И не на последно място да се намали миграцията и да се увеличи инвеститорският интерес към района, както и да се привлекат повече туристи, каза кметът на общината Владимир Георгиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close