Злободневно

Откриване на учебната година – не и за училището в Бели Искър

Докато в много от училищата течеше трескава подготовка за стартирането на новата учебна година, в село Бели Искър е нетипично тихо. В двора дечица не правят репетиция на стихотворения и песни. Отсъстват еуфорията и празничността. А учителите вместо да се вълнуват за първия учебен ден, се приготвят да заключат вратите на класните стаи.
 От тази година ОУ „Христо Ботев” в село Бели Искър няма да приема своите малки ученици. С решение на Общинския съвет се закрива училището заради маломерните паралелки. Селата с действащи училища намаляват, остават само тези в Радуил, Говедарци и Ярлово.
Ето какво споделя Олга Китина, бивш учител, в момента работи в библиотеката и отговаря за читалищните състави към селото: „ Бройката на учениците застрашително намалява. Селата се обезлюдяват и застаряват. Но има спокойствие за децата и родителите, когато те учат в селото. Те са и неговия основен живец, чрез различните програми за празниците. Учениците посещават библиотеката, четат книги за училището, развива се една съвместна дейност. Поддържат се много добродетели, които напоследък изчезват. Доколкото съм запозната две са основните причини за затварянето на училището – малкият брой ученици и качеството на обучението. Като за качеството, аз като бивша учителка в това училище мога да кажа, че гарантирам. Обръща се повече внимание на децата, всяко едно от тях винаги трябва да е добре подготвено, че във  всеки един момент може да бъде изпитано. Мъчно ни е за затварянето на училището”.
Децата сега трябва да бъдат разпределени в други училища. По закон това е най-близкото действащо такова. В този случай е село Говедарци. Но при така създалите се обстоятелства родителите са категорични, че щом се затваря училището в селото по-добре е да пратят децата си направо в Самоков. Основен проблем е, че няма организиран превоз за тези деца. Тъжното в цялата ситуация е, че остава затворено едно училище, което е с дълга история, създадено е през 1873 година. И разполагащо с много добра материална база.
За коментар по темата потърсих и директора на ОУ „Христо Ботев” Марияна Велинова. Намерих я в сградата на училището. Въпреки положеното старание от страна на учителите и директора за запазването на статута му като действащо, това все пак не се случва. Марияна Велинова не може да скрие огорчението си от ставащото. Определя ситуацията като крайно неприятна и изразява своето възмущение, че сега в някои училища в града ще има класове с по 30 деца, а тяхното остава със затворени врати. И не може да си обясни парадокса, че при отсъствието на необходимия брой деца за училището, се правят постъпки за функциониране на детската градина за има- няма 10 деца.
Основен проблем пред тези учители е търсенето на ново поприще другаде. В днешните условия на живот, в абсолютна бездуховност, голяма част от практикуващите тази благородна професия се налага да се пренасочват.
Тъжната констатация е, че времената се менят. Отварят се все повече заведения от всякакъв тип, а училищата в малките населени места застрашително изчезват. По същия „светъл” пример изчезват и ценностите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close