Самоков

Отбелязахме 140 години от гибелта на Апостола

 

На 19 февруари България отбеляза 140 години от обесването на Васил Левски. Организирани повсеместни прояви засвидетелстваха почит и уважение към Апостола на свободата. Самоков не прави изключение. Десетки граждани и ученици се събраха пред храм „Покров на Пресвета Богородица”, за да поднесат венци и положат цветя пред паметната плоча на великия българин. Имаше и такива, които присъстваха само заради идеята. Вместо да сведат смирено глави, предпочетоха да обсъдят актуалните неща от обществения живот. Приятно впечатление правеха младите хора, дошли да се преклонят пред Дякона. Сред присъстващите на панахидата бяха кметът Владимир Георгиев, зам.- кметът Васил Сайменов, Ирена Коцева – председател на ОбС-Самоков.

Левски е един от най-ревностните радетели за свобода. Заловен е от турците на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. По-късно е отведен в София, където е изправен пред съд.
Смъртната присъда е издадена на 14-и и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата Османска империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени – Димитър Общи и Васил Левски.

 Апостолът на свободата увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва ден по-късно, на 19-и.
Паметникът на Васил Левски в центъра на София е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Паметникът е разположен в близост до предполагаемото място на екзекуцията на най-видния български революционер.
Най-масово е поклонението в  родния град на Васил Левски – Карлово. Честването в Самоков приключи с кратък рецитал на учениците от НУ „Станислав Доспевски”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close