Култура

От миналото към бъдещето с песен

  Пътуваме към Банско. Летим по пътя, а около нас се редуват белите букети на храста „булчино цвете”, розово-лилавите облаци на цъфтящата смрадлика и слънчево жълтите цветове на декоративни храсти.
  Първа ни посреща с бързите си води, красивата река Глазне. А в нея се оглеждат върховете на три планини – Рила, Родопите, Пирин. Така се нарича и ежегодният фолклорен фестивал, който се провежда вече 10 години – Между три планини. Тази година е малко по-различно, може би защото е юбилеен. Организаторите – Община Банско, продуцентска къща „Едита Груп”, „България Холидейз” и телевизия „Родина” предложиха на гости и домакини не само фолклорни изпълнения. Майстори готвачи от Сърбия, Турция, Гърция и България демонстрираха своето майсторство в кулинарно шоу „Кухнята на Балканите”. Убедихме се, че който си го може, го може. Майстор Миро предложи плескавици и сръбска скара. Опитахме здравословната гръцка кухня. Направо залепнахме за турската баклава. Жените-банскалийски ни изненадаха с приготвянето на т.нар. кукурини.
  „Зелена светлина” и успешна надпревара в песните , хората и свирните даде кметът на Банско Георги Икономов. Толкова радост за очите и приятни емоции за сърцето и душата, че можеше да гледаш и слушаш с часове изпълненията на женските, мъжките и детски фолклорни групи и техните песни. Малки и големи танцьори се раздаваха на сцената. Там – мандолини, кавали, гайди в ръцете на тези, влюбени във фолклора самодейци надсвирваха птиците.
  И сред всички тях, в един голям пъстър калейдоскоп се завъртяха и нашите участници от самоковска община. Този път в празника се включиха райовки – ЖПГ „Райски гласове” и малките пъргави и буйни палакарийчета. Рельовки изпяха своите автентични песни. Алинци идваха за първи път в Банско, но ни най-малко не се стреснаха, а се представиха много добре. Рилски ритми показаха танцьорите от с. Доспей. Освен песните на жените и танците на дамите от Широки дол се харесаха на публиката. А Кирчо Шарекапов демонстрира свирня на двоянка.
  Гайдата  на Рангел Деянов поведе на сцената Белчинската фолклорна група. А после не можеше да се отърве от мераклии да си направят снимка с него. Към бабите от Клисура вече се прибавиха две нови попълнения. Малката Алекс репетира „Аз съм българче”, а Деница Йорданова изпя една песен.
  Сърце не трае, когато звучи някоя хубава песен и краката сами почват да играят. Докато на сцената водещият Ники Кимчев привикваше участниците, другите играеха пред сцената, а публиката аплодираше и тях. На другият ден празникът продължи с нови участници на това десеттгодишно фолклорно събитие. Нали точно за това се правят тези фестивали-за да се съхранят нашите национални богатства. И този път гласовитите певци и певици, пъргавите танцьори и музикантите със своите инструменти превърнаха този майски ден в чудесен и незабравим празник. Нашите състави доказаха колко приятно им е да отделят от времето си, за да пеят и играят. Белоискровци държаха първенството. Цели пет състава взеха участие в празника. Дуетът на Радостина Димова и Румен Иванов беше сърдечно аплодиран. Елка Любенова беше довела своите жени от село Мала църква със самочувствието на влюбени във фолклора певици.
  Село Марица може да се гордее със своите певици от ФГ „Рилски звуци”, трио „Славей”, а танцовият състав става все по-добър.
  Организаторите направиха ревю на носии – делнични, празнични, мъжки и женски, момински и невестински, в което взеха участие и нашите самодейци.
  Празникът е празник, но всяко начало има и край. За жалост не може да е безкраен, но тук в Банско се родиха нови приятелства. Така, както са се прегърнали трите планини, така се прегърнаха добруджанци, тракийци, македонци и шопи в един пъстър, много красив и дъхав букет.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close