Седмицата

От 5 до 8 лева за коледна елха

Броени дни преди Коледа в разсадниците на ТП Държавно горско стопанство- Самоков, част от Югозападното държавно предприятие, тече усилена кампания за добив на елхи. Дръвчетата се получават след заявка за брой, количество и размер” – информира Любка Валявичарска –служител на ДГС-Самоков. Подобно на практиката от минали години, снабдяването ще бъде от разсадниците в  „Лаго”, „Широка поляна”, ”Пашаница” и „Надарица”. Предлаганите видове са смърч, бял бор и ела. Цените са в зависимост от размерите и са сходни с миналогодишните – от 5.40 до 8.40 лв. при заявени до 10 коледни дръвчета. За по – големи количества има предвидена отстъпка.

С всяка изминала година се увеличава броя на учрежденията, желаещи да допълнят с аромат на живо коледно дърво топлината и настроението на празничните дни. Обичайно предпочитанията на болници, училища, театри са насочени към по-високите елхи. Не са забравени и почитателите на живите растения, които след като отмине празника може да бъдат засадени в кашпа. Те могат да бъдат закупени при цена от около 13 лева за брой.

 Контролът е изключително завишен както от Регионалната дирекция по горите, така и от страна на ДГС-Самоков. Проверките са изключително строги като при транспортиране отрязаните дръвчета трябва да бъдат придружени с фактура и превозен билет. При констатирани случаи на бракониерство, глобите са от 50 до 3 000 лв. за физически лица и от 100 до 5 000 за търговци и юридически лица. Добивът на елхи става след подадена заявка. Вариантите са това да стане на място в Горското или на електронната поща. След получено разрешение от директора започва и самият добив, който е за сметка на клиента.

Към 20-21 декември се очаква кампанията да бъде финализирана.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close