Местен бизнес

Опитайте! Вкусна испанска храна в ресторант „Sangria”

 Живеем във време, когато граници между страните практически не съществуват, а километрите и разстоянията са се превърнали в много относително понятие. Пътувайки, много наши  сънародници се опитват да пренесат и приложат добрите идеи на местно ниво.
Светла Станоева – собственичка на ресторант „Sangria”, е от хората, заели се с тази нелека задача. След като 10 години работи в Испания, тя се прибира в България и решава да отвори свой собствен испански ресторант. За съвсем кратко време успява да се устрои в Самоков, да създаде семейство и стартира собствен бизнес. Любовта и натрупаният опит в Испания са движещата сила, която й помага през цялото време.
  Заведението за хранене предлага и неща от българската кухня, с които  привлича   самоковските посетители. Самоковци са отворени хора. Харесват испанската кухня, която е близка до българската – вкусна, пикантна и интересна. Използват се много екзотични продукти, включително и морски дарове. „Опитваме се да предлагаме интересни неща като асортименти, нещо по-различно за град като Самоков”. Действащите заведения в Боровец дават глътка въздух на подобен тип обекти.
  Политиката на „Sangria” е ориентирана към широк кръг хора, притежаващи изтънчен вкус и усет за добрата и достъпна храна. Повечето клиенти са чужди туристи, които са доста добре запознати с испанската кухня „ За нас клиентът е Бог. Можем да предразположим хора с по-стари и закостенели разбирания да пробват нещо различно. Хората обичат да им се обръща внимание. Ежедневието ни е доста напрегнато – в работата, у дома. От време на време всеки от нас има нужда от отдушник. Ние се опитваме да накараме хората, и в частност самоковци, поне за 1-2 часа да се почувстват европейци” – споделя Светла.
Качествената храна и уют, в съчетание с приятна обстановка, са в състояние да привлекат и най-заклетите домошари да посетят заведението. Обслужването в „Sangria” също е на много добро ниво. За да бъде удоволствието пълно, се правят постоянни промоции. Следващата цел е увеличаване на асортимента от торти и сладки неща. Всичко се приготвя на място, на момента.
  При всеки удобен случай редовните клиенти на ресторанта не пропускат да опитат типичната испанска напитка „Сангрия”. Тя се приготвя от червено или бяло вино в зависимост от сезона и от предпочитанията на клиентите. Съдържа вино, алкохол и фреш от цитрусови плодове. Пие се студена. В Испания е много популярна и хората страшно много я харесват. Ценителите на добрата храна могат да опитат и друго кулинарно изкушение, идващо директно от Иберийския полуостров – испанската паеля, която е еквивалент на нашенския ориз. Ястието придобива уникален вкус в комбинация с морски дарове. При неговото приготвяне се използва тежката артилерия в подправките – шафранът, който за съжаление доста трудно се намира в България.
  Испанската кухня отразява културните, географските и климатичните особености в различните региони на страната. Всеки регион има своите известни специалитети. Наред с рибните деликатеси се консумират и меса – свинско, агнешко, телешко и птиче. Зехтинът е основната мазнина за готвене. Лукът, чесънът, бобът, доматите и картофите са сред основните зеленчуци в испанската кухня.
  Обичайна практика при ядене в заведение е да се сервират различни хапки като мезе към питието т.нар. тапас, които в някои заведения се предлагат безплатно при поръчване на питието. Типична местна супа е гаспачото, а особено популярни национални ястия – тортилята и паелята. На разположение за посетителите на ресторант „Sangria” са автентични испански напитки – вина и ракии. Те са с много по-мек вкус от българските, тъй като са преработени.
  Българската и испанската кухня са доста близки в много отношения. Приличат си най-вече във вкусово отношение. „Не може да открием топлата вода” – коментира Светла. Въпреки това, тя и колегите й се опитват постоянно да вкарват новаторски идеи. Една от тях е сайтът, с който заведението разполага -www. sangria.bg. На него са поместени снимки, част от менюто и възможностите за резервации. Отскоро заведението е с нов интериор и променен стил. Доста голям интерес има към храната за дома и именно в тази насока ще бъдат насочени усилията в бъдеще. Екипът на „Sangria” е отворен и към организирането на рождени дни, банкети и др. събития от този род.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close