Интервю

Охранители сигнализират за пропуски в закона

  Много хора се стремят да си гарантират спокойствие и сигурност в ежедневието. Водени от това, често не си даваме сметка колко съществена е охранителната дейност и каква отговорност поемат дружествата, занимаващи се с това. Представяме ви гледната точка на Виктор Генов от VTA. Дейността на софийската фирма, която има свое представителство в Самоков и Боровец, е свързана с физическа охрана на нощни клубове и заведения като „Амнезия, „Диамант”, „Айсберг” и др. Те спадат към групата на т.нар. проблемни обекти. Опазването на реда и предотвратяването на евентуални инциденти е голяма отговорност, която други компании не желаят да поемат. Трета поредна година VTA Security охранява рали „България”, като през 2010 г. състезанието беше със статут на кръг от световния шампионат. Развива ли се охранителният бизнес? Ето какво ни разказа Виктор Генов-човек врял и кипял в професията.
 Г-н Генов, в „силна” или „слаба” позиция е сферата на сигурността?
  Охранителната дейност е изключително неблагоприятна работа. Тя е уязвима от всякъде. Ще подчертая три аспекта в подкрепа на тези твърдения.
На първо място е Законът за частната охранителна дейност. Независимо от промените, които бяха направени в него през 2012 г., той все още е несъвършен. В този закон се оказват задълженията и санкциите в случаите, когато определена фирма не изпълнява някои от изискванията, но по никакъв начин не защитават охранителната дейност.
На фона на кризата в цял свят, която рефлектира и в нашата страна, възложителите все повече се опитват да злоупотребяват с охраната. Те сключват договори с охранителни фирми, с цел да им бъде  разрешено да работят с удължено работно време. Оказва се, че след това не искат охранител. Аз на сила човек не мога да му сложа. Ако последва проверка или при евентуален инцидент санкциите ще бъдат за мен. Следващ аспект-на местно ниво битува мнение, че щом си охрана на нощно заведение, ти си престъпник. В органите на реда все още не е формирано схващането, че охранителната фирма е техният пръв и верен помощник при опазването на обществения ред. При нас идват проверки не дасе отстраняват някакви недостатъци, ако има такива, а единствено с цел санкции. За щастие това не навсякъде е така. Миналата година аз и още няколко момчета охранявахме дискотека „Викинг” в Слънчев бряг, където се натъкнахме на изключително добро отношение. Още в самото начало регламентирахме и уточнихме отношенията си с органите на реда.
 Какво ви мотивира да се занимавате с охрана?
  Работи се за малко пари, а работата е изключително опасна и отговорна. Това, което мен ме мотивира е, че виждам колко млади, кадърни и свестни момчета има в този град и се опитвам да им помогна. Като офицер от Българската армия винаги съм водил хората си. Опитвам се по някакъв начин да ги задържа, за да не минат от другата страна на бариерата.
 Много от вашите колеги се оплакват от липса на качествени кадри. Вие имате ли подобен проблем?
  При нас има качествени кадри, но напоследък става все по – трудно да ги задържим. От кандидатите за охранители се изисква хладнокръвие, физическа здравина, способност да реагират в трудни моменти и да знаят чужди езици. Има момчета, които са излезли в чужбина и работят същия вид охранителна дейност. Заплащането и работата тук и там са коренно различни. Трудно е да мотивираме младите хора, но не се предаваме и продължаваме да се борим.
 Професията за вас е…?
  Охраната в началото беше предизвикателство, а сега е начин на живот. Аз съм така устроен, че мога 24 часа, 7 дни в седмицата да бъда на разположение. Такъв бях като военнослужещ, такъв съм и сега. Животът ми в армията е формирал тези качества. Участвал съм в редица задгранични мисии в Камбоджа, Афганистан. Специалист съм по антитероризъм. През последните години охранителната дейност девалвира – непрекъснато се подценява от страна на възложителите и от страна на правоохранителните органи. Като примери мога да посоча покушението срещу Ахмед Доган, стрелбата в центъра на София, атентатът на летището в Сарафово.
 Много от инцидентите възникват при неправилно боравене с огнестрелно оръжие. Как ще коментирате това?
  80 на 100 от неправомерно използваното оръжие е незаконно и само в 20 от случаите – законно. През миналата година бяха направени законови промени, с които се забрани на хората да ползват лично оръжие при изпълнение на служебните си задължения. Поредната недомислица. Аз притежавам лично оръжие от 30 години и проблеми не съм имал. Проблемите тръгват от високо и се разпростират като пирамида. Вместо да се решават се създават допълнителни и ни затрупват като лавина.
 Това, че сте част от голяма структура помага ли ви по някакъв начин?
  Не, напротив. Даже усложнява нещата. Всички приходи отиват за голямата шапка, а разходите са за наша сметка. Мога да кажа, че работата в самоковския офис не се основава на ентусиазъм, а на непрекъснато себедоказване. Споделяме с ръководството на фирмата новите изисквания и законовите промени. На територията на община Самоков по – изрядна фирма от нашата няма. Проверяват ни поне през три дни. Един от сериозните проблеми е нелоялната конкуренция от страна на останалите охранителни фирми. В тях работят предимно пенсионери и по този начин се занижава качеството на предлаганата услуга. Всички охранители се слагат под общ знаменател, което влияе върху реномето на останалите. За съжаление такова е положението в момента.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close