ОбществоРегионалниСамоков

Община Самоков изработва План за организация на транспортната схема

“Самоков 365”

 Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема, чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване на територията и ще се повиши качеството на услугата.

Зам.- кметът инж. Петър Костов се срещна с фирмата, на която е възложено изготвяне на плана. На срещата бяха обсъдени всички аспекти, които трябва да залегнат в разработката. Първоначално ще бъде изработена графична схема с маршрутите, които обслужва транспортните линии, в това число и градските, ще бъде отразена уличната мрежа и съответните дестинации, които са обект на транспортната схема.

За да се оптимизира транспортната свързаност на населените места, бе възложено да се предоставят изходни данни за броят на жителите по населени места, за броят на жителите по райони в град Самоков, за броят на жителите в малките населени места, които не са регистрирани по настоящ или постоянен адрес.

Другият мониторинг, който ще се направи е свързан с курортите. Ще се вземат изходни данни за дневната посещаемост на курортите Мальовица, Белчин бани, както и на туристически комплекс Цари Мали град. Мониторинга на Боровец ще бъде направен на база хотелска заетост, както и брой закупили дневни лифт карти. Част от базата данни, които трябва да се предоставят са и резултати от анкета с граждани, която фирмата предостави. Анкетата е публикувана на интернет страницата на община Самоков, във вайбър канала и на фейсбук страницата. Предстои да бъде разпространена и чрез стикери по спирки в града и в населените места.

Другият аспект, по който ще се работи в Плана за организация на транспортното обслужване е за маршрутите, които могат да се обслужват с електробуси. На срещата бяха коментирани възможностите за поставяне на зарядни станции. Обсъди се и идеята за нова автогара, което доведе на дневен ред и въпроса за автобусно депо. „Идеята е да се делегира изготвяне на предложения за решения за оптимизиране на транспортната свързаност на някой, който има капацитет да направи това” – коментира инж. Костов, като подчерта, че на база изработения проект, може да се допълват и с други идеи за друг вид транспортна свързаност, извън автобусните линии. Разработката ще бъде част от концепцията за „Умен град”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close