Седмицата

Обсъди се разпределението на средствата в сферата на образованието

На две заседания бяха обсъдени средствата в раздел образование за Бюджет 2013. На първото заседания бе определена формулата, по която ще се разпределя целевата субсидия, която се превежда от републиканския бюджет. След направеното обсъждане се реши 94,5% от общата субсидия да бъде предоставена по Единния разходен стандарт, т.е. това е процентът от стандарта, предвиден в националния класификатор за един брой ученик в общообразователно училище. За 2013 година Единният разходен стандарт е в размер на 1442 лв. за общообразователно училище и 2 280 лв. за ученик в спортно училище. 0,3% са предвидени за финансиране на логопедични кабинети. 0,9 % ще бъдат предоставени за малките училища, които имат под 100 ученици. 1,3 % са предвидени за горивна технология на ученик извън града. Това се прави с цел покриване на разходите, тъй като миналата година се наложи да се преразпределя остатък от резерва, за да се подпомогнат училищата с по-малко ученици.

Размерът на средствата, които ще останат в резерв се запазва както миналата година – в размер на 3%. Тук бе повдигната дискусия дали не може да се намали процентът на този резерв, но се оказа, че това е минимумът, съобразно указанията на министерство на финансите за изготвянето на бюджетите. Със средствата в резерва се финансират форсмажорни обстоятелства или аварийни ремонти.

Общия размер на средствата във функция „Образование“ е 7 554 006 лв., за финансиране на делегираните държавни дейности в сферата на образованието, определени по Единния разходен стандарт са общо 7 086 879 лв.  От тях 4 529 322 лв. са предвидени за общообразователните училища.  Средствата за извънкласни дейности са  47978 лв. за община Самоков. 35 448 лв. са за защитените училища – на територията на общината това е училището в с. Ярлово. Предвидени са и средства за детските градини на територията на общината, както и за подготвителните групи. Останалата част от разходите, които не се покриват от субсидията от републиканския бюджет ще бъде поета от Общината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close