Седмицата

Обновяват по проект еко пътеката в Бели Искър

На 14-ти март се състоя поредна среща по проект “Гражданското общество и местната власт – партньори на зелен регион”. Домакин на събитието беше Община Самоков. Проектът е разработен по инициатива и с експертното участие на Областна администрация на Софийска област. Водеща организация е фондация „Съвременност” от град Ботевград.

 Реализацията на инициативата е провокирана от обстоятелствата, че на територията на Софийска област съществува богато биологично разнообразие, уникални природни забележителности, дадености и ресурс, за което липсва достатъчна, обобщена и достъпна информация. Основната цел е опазването на биологичното разнообразие чрез интегриране и подобряване устойчивостта на местните инициативи на територията на Софийска област. Очакванията са по този начин да се повиши обществената осведоменост и информационното обезпечаване на общините с оглед стратегическото планиране и да се подкрепи екологичното образование за повлияване на нагласите на местните общности и формиране на екологична отговорност.

Определени са 8 защитени природни обектa – вековното дърво в Скравена (общ.Ботевград), ЗМ „Алдомировско блато” (общ. Сливница), „Лакатнишки скали” (общ.Своге), ЗМ „Дренето” с.Литаково (Ботевград), ПЗ „Котлите” (с.Осиковска Лакавица, общ. Правец), ЗМ „Пленщица” (общ. Костенец) и ЗМ „Траянова крепост” с.Долна Василица и Еко пътека „Бели Искър”, в които ще бъдат приложени конкретни дейности за опазване на биоразнообразието. В тях ще се включат представители на общинските администрации, НПО и бизнеса, младежката и ученическа аудитория, както и всички останали заинтересовани групи и общности. С участието на общините от областта се планира да бъде създадена база данни за биоразнообразието на територията на Софийска област, регистър на неправителствените и граждански организации, албум и карта за уникалните места на Софийска област, както и брошура за постигнатите резултати от проекта.

По време на представянето на проекта присъстваха ученици от Еко клуба при СОУ „Отец Паисий” с ръководител Емилия Бонева.Той е първият в града и съществува от 10 години. Младите еколози от Професионалната гимназия по туризъм също изгледаха с интерес презентацията. Предстоят още редица срещи, по време на които природолюбителите ще могат да обменят ценен опит и придобият нови знания в потвърждение на схващането, че ние не сме наследили природата на нашите деди, а сме я взели назаем от децата си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close